Zdravje

Kako pomagati pri suhi in srbeči koži?

dr. Lu Li
16. 4. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob spremembi letnih časov so težave s kožo bolj pogoste. To še posebej velja za jesen, ko se koža navaja na ogrevanje, ki jo izsušuje, pa tudi zdaj, v pomladnem času. Naši kitajski zdravnici dr. Lu Li je pisala bralka, ki ima prav v tem času veliko težav s kožo.

svet24
Zelo pogosto omenjam čaj iz belih kitajskih krizantem, tudi vam ga priporočam.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 43 let. Že dve leti zapored v spomladanskem času opažam spremembe v razpoloženju pa tudi na koži. Ko so se temperature dvignile in se je začela pomlad, sem tokrat spet opazila, da imam zelo suho kožo, ki me večkrat tudi srbi po celem telesu ali samo na določenih predelih, ki se izmenjujejo, prav tako okoli oči.

Profimedia

Sem tudi zelo napeta in nervozna, ne morem se sprostiti. Za to ni odločilen stres v službi, saj ga v drugih obdobjih lahko prenašam. Moji menstrualni ciklusi so še vedno redni in normalni, tako da tudi nastop menopavze ne more biti vzrok.

Kaj mi predlagate? Predvsem vas prosim, ali mi lahko odgovorite, zakaj se to dogaja ravno v času pomladi, ki jo imam tako rada?
Hvala za odgovor.
Beti

Odgovor

Vsak dan se tapkajte po meridijanu žolčnika na zunanji strani nog.

Ga. Beti, lepo pozdravljeni.

Vašim simptomom in težavam v tradicionalni kitajski medicini pravimo preobčutljivost na veter ali prebitek vročega vetra v telesu, za kar so v spomladanskem času odgovorna predvsem jetra, ki temu letnemu času vladajo, ter tudi šibkost obrambnega či telesa, za katerega skrbijo pljuča.

Utrujenost, nemir, nervoza, srbečica kože pa tudi suhost kože so vsi povezani s prebitkom vročine v pljučih in jetrih, zato se telesne tekočine in vodne poti težko enakomerno razpršujejo po telesu, predvsem v zgornji del, pljuča in glavo. Veter kot patogeni vpliv s seboj prenaša tudi druge škodljive vplive, v vašem primeru vročino. 

Veter je zelo hiter in agresiven, simptomi se začnejo kazati nemudoma. Po drugi strani pa se zaradi intenzivnosti lahko tudi hitreje izžene iz telesa, poznati je treba le dobre in učinkovite metode. 

Veter je zelo hiter in agresiven, simptomi se začnejo kazati nemudoma. Po drugi strani pa se zaradi intenzivnosti lahko tudi hitreje izžene iz telesa, poznati je treba le dobre in učinkovite metode. 

Zelo pogosto omenjam čaj iz belih kitajskih krizantem, tudi vam ga priporočam za uživanje, vsak dan 1 ali 2 skodelici, prav tako bi bilo učinkovito, da si s čajem izpirate oči ali si na oči za 15 minut polagate cvetove. Dobro je tudi uživanje čaja iz zelišča bai he (lily bulbs), ki je vrsta kitajske lilije. Ima namreč lastnost, da krepi pljučno jin energijo, tudi odpravlja prebitek vročine v srcu, blaži kašelj, izganja nakopičeno sluz ter prijetno pomirja.

Prav tako je za vaše težave odličen prevretek iz posušenih nezrelih zelenih olupkov mandarin. Vsa omenjena zelišča pomirjajo ogenj in izganjajo vročino iz telesa ter pomirjajo in tonificirajo jetra, pljuča, srce.

Vsak dan se tapkajte po meridijanu žolčnika na zunanji strani nog. Najlažje ga je stimulirati, če prste stisnemo v pest ter se tapkamo od gležnjev do kolkov. Posebno pozornost namenite tudi točki na meridijanu žolčnika – GB31. Predvsem jo stimulirajte s srednje močnimi pritiski, vsaj pet minut skupaj na obeh nogah. Stimulacija točke izganja iz telesa veter, ublaži srbečico na koži, pomirja um, sprošča telo ter je primerna tudi, kadar so prisotne težave s spanjem.

Za suho kožo si lahko naredite masko iz olivnega olja, ki mu primešate jabolčni ali rižev kis; to si večkrat na dan vtrite na suhe predele. Olivno olje lahko kombinirate tudi z medom, vendar ima kis boljše antibakterijske lastnosti. 

Za suho kožo si lahko naredite masko iz olivnega olja, ki mu primešate jabolčni ali rižev kis; večkrat na dan si jo vtrite na suhe predele. 

Priporočam vam tudi, da nekaj dni zapored jeste regrat, ki je tudi hladen po lastnostih, vendar z njim ne pretiravajte, saj lahko občutite neprijetnosti v želodcu. Tudi fižol mungo in metin čaj imata podobne lastnosti. 

Če imate možnost, nas obiščite v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani, kjer vam bom lahko še natančneje svetovala po opravljenem diagnostičnem pregledu prek preverjanja pulzov notranjih organov in jezika.

Želim vam vse dobro!