Zdravje

Ples ob drogu pomaga tudi depresivnim

Sonja Javornik
16. 4. 2016, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tina Perko, lastnica in vodja Plesnega studia Mademoiselle, opaža, da zanimanje za ples ob drogu narašča, saj ni samo zabavna vadba, ki daje izvrstne rezultate, kar se tiče telesa, pač pa tudi psihe.

Andraž Blaznik
Njene tečajnice so vse bolj samozavestne, zato je Tina začela akcijo, ki bo pomagala ženskam, da bodo čim bolj zadovoljne s seboj.

Kakšna je današnja percepcija plesa ob drogu?

Številni že poznajo to plesno disciplino in vedo, da ne gre za opolzko vadbo, temveč resno športno disciplino z umetniško primesjo. Sem pa v zadnjem času zaznala, da si zdaj ljudje pogosto predstavljajo, da je ples ob drogu zahteven. Prepričani so, da moraš biti akrobat ali baletka in hkrati močna oseba, da se lahko lotiš tovrstne vadbe. Kar seveda ni res. Na splošno priljubljenost plesa ob drogu narašča, saj gre za vsestransko vadbo, ki zajema tako ples kot vadbo z lastno težo, je zabavna in razgibana, predvsem pa pomaga pri krepitvi samozavesti. V našem studiu se dekleta med seboj povezujejo, podpirajo in sprejemajo, tako sebe kot svoje sotečajnice. Tudi tiste, ki so na začetku najbolj zadržane, se sčasoma prav razcvetijo.

Kaj ljudi žene v ples ob drogu – kakšni so najpogosteje njihovi motivi?

Najpogosteje radovednost, ker so o tem veliko slišale ali videle in si želijo poskusiti, ali je to nekaj, v čemer bi se našle tudi same. Mlada dekleta na ples ob drogu naletijo tudi prek družbenih omrežij, kjer preživijo veliko časa, saj je ples ob drogu tam zelo priljubljena tema. Veliko je dokumentiranja plesalcev ob drogu, ki objavljajo svoje dosežke in doživljanja. V zadnjem času sem pogosto slišala tudi, da so se za ples ob drogu odločile osebe, ki imajo težave z depresijo ali jim je bil ta predlagan.

Kako bi opisali tipično obiskovalko tečajev plesa ob drogu?

Povprečna starost naših obiskovalk tečajev, ki jih imenujemo mademoisellke, se giblje nekje od 21 do 40 let. Pogosto so to umetniške dušice, ki imajo rade šport in so tudi v življenju rade aktivne in družabne. S plesom ob drogu si želijo okrepiti svojo ženstvenost, zapeljivost in eleganco, pridobiti moč, zmogljivost, samozavest. Tovrstni ples pa jim predstavlja tudi sprostitev. Dekleta so na koncu največkrat presenečena, da vadba ni tako težka, kot so si predstavljale.

Kako pa je z dejavnikom sramu, ko se tečajnice prvič udeležijo treninga?

Na začetku je prisotne nekaj sramežljivosti in zadržanosti. Vendar se to zelo hitro spremeni. Tu se mi zdi pomemben predvsem osebni pristop, saj si želim in prizadevam, da se dekleta na tečaju počutijo karseda prijetno in sproščeno. Res se vzpostavi velika povezanost v skupini, ki pomaga topiti zadržanost in sramežljivost.

Andraž Blaznik
"Ob začetku vadbe na drogu ni treba biti akrobat – z vadbo lahko začnejo tudi tiste ženske, ki prej niso bile posebno aktivne."

Kako vidite povezavo med plesom od drogu in samozavestjo?

Ples ob drogu zahteva povezovanje uma in telesa, prenos informacij, ki jih sprejema um, v motoriko telesa. Pri tem velikokrat nastanejo frustracije, kajti povezovanje uma in telesa je zahteven proces. Da bi to uspelo, so potrebne vztrajnost, doslednost, disciplina. Treba je pridobiti na moči, vzdržljivosti in gibljivosti. Hkrati ples dovoljuje izražanje sebe in posameznikove umetniške plati ali to včasih celo izzove.

To zahteva čas ter sprva več padcev in manj vzponov, številne modrice in bolečine v mišicah, predvsem pa psihične. Mentalno gre človek lahko vse od obupa do jeze, razočaranja in dvoma. Če se skozi to pregrizeš in se vedno znova spodbujaš, da zmoreš, se vedno znova pobereš. Tudi skupina in inštruktor ti vlivata pozitivnost, dokler ne pride do tiste prelomne točke, kjer se končno vsa vztrajnost poplača. Veselje in ponos, ki ga v tistem trenutku občutiš, sta nepopisna. Takrat veš, da si sam prišel do svojega uspeha. Veš, koliko truda in bolečin stoji za tem. S tem se krepi samozavest, saj sam sebi dokažeš, da zmoreš, da si sposoben.

Tu je še faktor lastnega odseva v ogledalu v kratkih hlačkah. Predvsem na začetku lahko vidiš le, kaj vse ti ni všeč, kasneje pa začneš opažati, kaj ti je všeč, ko se vidiš gibati ob drogu, da si tudi ti lahko elegantna, močna, senzualna. Nekatere v sebi ponovno odkrijejo sebe, svojo ženskost, svoje emocije. Le kaj je močnejšega kot odkriti svojo notranjo moč!

Kaj bi svetovali ženskam, da bi se bolj sprostile in postale bolj samozavestne?

Predvsem, da se sprejmejo. Najpomembneje je, da sprejmejo tako svoje šibke kot močne plati. Na treningih vse bolj ugotavljamo, da je največja ovira do uspeha pomanjkanje samozavesti in sprejemanje sebe in svojega telesa. Zato smo se odločili za družbeno odgovorno akcijo ozaveščanja javnosti, kako postati bolj samozavestni, Samozavestne ženske. K sodelovanju smo povabili številne znane Slovenke (kot so Ana Klašnja, Rebeka Dremelj, Oriana Girotto), ki so morale zgraditi svojo samozavest, da so se izpostavile s svojim delom in postale prepoznavne. Izkazalo se je, da tudi njim samozavest ni bila položena v zibelko. Z nasveti, ki jih prek youtube kanala Mademoiselle plesni studio delijo z našimi gledalkami, je mogoče drastično povečati samozavest in zajeti življenje s polnimi pljuči.

Kako ste se sami uspeli sprostiti in zgraditi svojo samozavest?

Imam srečo, da so v moje življenje prišle osebe, ki so še danes meni najbližje in so mi dale oporo in občutek stabilnosti, na podlagi česar sem se sprostila in postajala vse bolj samozavestna. Nenazadnje sem se našla tudi v plesu ob drogu, ki mi je dal potrebno samopotrditev ob doseganju uspehov, ob izvedbi raznih trikov in povezav na drogu, kot se je izkazalo kasneje, pa tudi vztrajnost, disciplino, odločnost, zaupanje sami sebi in debelejšo kožo ob prejemanju raznih »modric«.

Tudi z vlogo organizatorke mednarodnega tekmovanja The Art of Pole Dance sem se vrgla v vodo in bila prisiljena splavati. Premagovanje strahu in negotovosti je ključnega pomena pri pridobivanju samozavesti. Brez tega ne moreš izvesti spusta po drogu ali se zavrteti v zraku na treh in več metrih višine. Pomembno vlogo igra tudi motivacija. Neustavljiva želja in ljubezen do plesa ob drogu ter želja po pomoči in podpori drugim mi pomagajo, da se uspešno soočam s strahom in gradim svojo samozavest.

Katere zvezdnice obožujejo ples ob drogu?

Pred kratkim je bilo na internetu zaslediti posnetek priljubljene ameriške igralke Kate Hudson, ki je v TV-oddaji Conan zaupala javnosti, da je velika oboževalka plesa ob drogu. Pevka Lady Gaga je na instagramu objavila številne fotografije in videoposnetke s tečaja plesa ob drogu, ki se ga je udeležila. V spletnem članku The Hollywood Gossip so zapisali, da se je tudi Kate Middleton udeležila tečajev plesa ob drogu, da bi si povrnila postavo po prvi nosečnosti, in da je vadbo oboževala. Igralka Jennifer Aniston se je učila plesa ob drogu za vlogo v filmu in na koncu je bila tako navdušena, da je po zaključku snemanja kar nadaljevala z rednim obiskovanjem tečajev. Ples ob drogu je priljubljena vadba manekenke Kate Moss, ki ji pomaga pri vzdrževanju postave.

Kakšni so vaši načrti za prihodnje?

V Sloveniji si želim ples ob drogu razviti kot vadbo in ples. Tudi skozi številne dogodke (kot so The Art of Pole Dance in drugi) bomo poskrbeli za promocijo te discipline. Spodbujali bomo mlade, da postanejo vrhunski atleti/plesalci/športniki, ki nas bodo zastopali na svetovnih tekmovanjih in prvenstvih v tujini. Hkrati pa bomo v okviru našega poslanstva pomagali Slovenkam in Slovencem, da se začnejo dobro počutiti v svojem telesu, se sprejmejo in postanejo bolj samozavestni.