Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: Kako odpraviti dolgoročne posledice nesreče

Dr. Lu Li
13. 2. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po prometni nesreči zdravniki izvrstno pomagajo pri okrevanju zaradi večjih poškodb, a posledice nesreče so lahko na prvi pogled tudi manj opazne in prav zato neprijetne, ker jih je težko odpraviti. Zaradi takšnih, ne ravno usodnih, a po treh letih hudo motečih težav je dr. Lu Li pisal naš bralec Mitja. In tudi tokrat ima zdravnica kitajske medicine kup nasvetov, ki bodo prišli prav še komu s podobnimi težavami.

svet24
Nesreče, poškodbe in razni udarci za telo in notranje organe pomenijo šok.

Spoštovana dr. Lu Li!
Star sem 35 let. Pred tremi leti sem imel prometno nesrečo; poškodbe niso bile zelo resne, dobil sem udarec v vrat in glavo ter rahel pretres možganov. Nekaj časa sem nosil opornico, stanje pa se je hitro popravilo.
Zdaj opažam, da imam večkrat glavobole, ki jih prej nisem imel skoraj nikoli, občasno občutim bolečine v želodcu. Ob slabem vremenu čutim mišice in bolečine v levi nogi, ki je bila prav tako poškodovana. Bil sem na raznih preiskavah, vendar niso ugotovili ničesar, krvni izvidi so normalni, vretenca niso poškodovana ali zamaknjena.
Kaj mi predlagate? Občasno grem na masažo in zdi se mi, da mi za nekaj dni kar lepo pomaga, vendar se težave vedno vrnejo. Prepričan sem, da obstaja način, da bi popolnoma okreval, saj sicer nimam drugih zdravstvenih težav, tudi v preteklosti sem bil vedno zdrav.
Prosim za nasvet. Hvala.

Mitja

svet24
Dr. Lu Li bralcu predlaga zdravljenje z akupunkturo, saj ta zelo koristi pri vzpostavljanju ravnovesja v telesu.

Odgovor

Gospod Mitja, lepo pozdravljeni!

Nesreče, poškodbe in razni udarci telesu in notranjim organom vsekakor povzročijo določen šok. Kadar ne gre za resne poškodbe, to vpliva predvsem na kanale, meridijane in kolaterale, povezane z notranjimi organi, čutilnimi organi, tkivi … V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da postanejo meridijani nepretočni, kar vpliva tudi na kroženje krvi po telesu. Vitalna energija či omogoča krvi, da kroži, saj jo potiska po ožilju. Če te energije ni, telesne tekočine začnejo zastajati, čemur v TKM pravimo stagnacija krvi in čija. Prav to je tisto, kar se dogaja v vašem telesu, zato občasno čutite bolečine, glavobol in druge težave ob vremenskih spremembah.
Okolje, vreme in podnebne spremembe močno vplivajo na delovanje notranjih organov. Če so kanali nepretočni, se telo težko ubrani vdora škodljivih vplivov, zato se kanali še bolj zaprejo, s seboj pa začnejo prenašati tudi prebitke iz zunanjega okolja.

 Okolje, vreme in podnebne spremembe močno vplivajo na delovanje notranjih organov. 

Osebno menim, da bi vam lahko zelo pomagala akupunktura. Dobro bi bilo opraviti dva ciklusa terapij z vmesnimi premori. Akupunktura namreč vzpostavlja ravnovesje znotraj kanalov in notranjih organov. Kot podporna terapija so dobrodošle ventuze ali vakuumski kozarci, ki se polagajo vzdolž hrbtenice oziroma na predel, kjer se občuti napetosti, zakrčenost. Vakuumski kozarci pomagajo tkivu, da se lažje sprosti, hkrati so ena izmed metod za razstrupljanje telesa, pomirjajo napeti, živčni um ter izganjajo iz telesa nakopičene toksine in druge škodljive vplive. 

Poleg akupunkture priporočam uživanje zeliščnih formul, kot je destasis form (xuefu zhuyu), ter pitje čaja iz žafranike, ki prav tako pospešuje kroženje krvi. Dobro je, da naredite dvomesečno kuro z uživanjem ginka in ginsenga, vsak dan dodajte prehrani tudi deset gramov kakava.
Stimulirajte meridijan vranice in želodca, predvsem točko ST36, ki leži štiri palce pod kolenom. Tapkajte se po meridijanu žolčnika vse od gležnjev do kolka, vsaj po deset minut, večkrat na dan.

Enkrat na mesec si privoščite masažo, terapevtsko masažo tuina ali akupresuro, ki dodatno odpravljata zastoje v telesu. S tem boste organom omogočili, da ponovno zavzamejo svoje fiziološke funkcije. Prepričana sem, da bo čez čas čedalje manj glavobolov in drugih za zdaj še opaznih posledic nesreče.

Vitalna energija či omogoča krvi, da kroži, saj jo potiska po ožilju.

Vsak dan se gibajte, vsaj po 45 minut, ter pijte dovolj tople tekočine. Občasno si v pečici specite pomaranče ali mandarine, da se bo iz telesa lažje izločila nakopičena sluz in vlaga. Za recept pobrskajte po starejših člankih, saj sem o tem že večkrat pisala.

Vsekakor pa vas vabim v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani, na dodaten posvet in pregled.

Želim vam vse dobro!