Zdravje

Na Štajerskem zaradi odhodov zdravnikov velike težave

STA / T.C.
12. 4. 2015, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Podravju po odhodu treh čeljustnih kirurgov iz zdravstvenih domov v Mariboru in na Ptuju dela le še eden. Kadrovsko močno podhranjeno je tudi zdravstvo v Lenartu, kjer po odhodu štirih družinskih zdravnikov delajo le še trije.

ZD Adolfa Drolca

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor sta odpoved dala dva čeljustna kirurga, ki sta bila že prej na bolniškem dopustu. Predstojnik zobozdravstva v mariborskem zdravstvenem domu Gorazd Sajko je poudaril, da ne gre za problem slabih pogojev dela in da gre izključno za željo obeh kirurgov, da nadaljujeta svoje delo kot koncesionarja.

Nastali položaj po Sajkovih besedah rešujejo s pogodbenim delom in dogovarjanjem s specialistom oralne kirurgije. "Pa tudi s pogovorom s kirurgoma, ki sta dala odpoved," je dodal. Na operativni poseg medtem čaka 1165 pacientov, na poseg v ambulanti 500 pacientov in na prvi pregled v ambulanti z napotnico 860 pacientov.

ZD Adolfa Drolca

Odpoved delovnega razmerja je ta teden podal tudi čeljustni kirurg v Zdravstvenem domu Ptuj, a mu še teče odpovedni rok, zato še vedno dela. "Po pogodbi pomaga še kirurginja iz Ljubljane, s katero potekajo dogovori o možnosti zaposlitve," je pojasnila tamkajšnja vodja enote zobozdravstva Tanja Tantegel. V čakalni vrsti s stopnjo nujnosti "hitro" čaka 141 pacientov, s stopnjo nujnosti "redno" 193 pacientov, a v obeh primerih zaenkrat še ne presegajo dopustnih čakalnih dob.

Po poročanju časnika Večer so velike težave tudi v Zdravstvenem domu Lenart. Tam so po odhodu štirih ostali le še trije družinski zdravniki, zaradi pomanjkanja zdravnikov pa so po 37 letih morali tudi zapreti ambulanto v Sveti Ani. Eden od odhajajočih zdravnikov je kot razlog za odhod v zasebne vode navedel preobremenjenost.

Direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger prek razpisa išče dva nova specialista splošne oziroma družinske medicine. O razlogih za odhod dosedanjih zdravnikov pa je za časnik povedal: "Trije od njih so odšli k zasebnemu delodajalcu, kjer lahko dobijo do 800 evrov višjo neto plačo za manj dela, ker jim ni treba istočasno delati v urgentni službi."

STA