Zdravje

Komaj čakate konec praznikov?

Sanja Čakarun
24. 12. 2014, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Srečna babica in dedek, s sinom, snaho in vnučki, ki veselo skakljajo okrog okrašenega drevesa, medtem ko odrasli prijetno kramljajo ob potici – takšna je idilična podoba božičnega večera, ki bi si jo marsikdo želel doživeti vsako leto.

Arhiv

Toda vse ni tako preprosto, saj življenje ni družinski film; tu so zajedljivi sorodniki, sitna tašča, s katero se vaš partner ne razume, in babica, ki bo otrokom za darilo spet kupila ravno tisto, za kar ste jo izrecno prosili, naj jim ne kupi. In tako prazniki namesto časa veselja in umirjenosti postanejo stresno obdobje, za katerega vsi komaj čakajo, da bo minilo. Čeprav se vam opisani scenarij, ki se iz leta v leto ponavlja, zdi neizogiben, pa na srečo ni tako. O tem, kakšni bodo prazniki, namreč v veliki meri odločate sami.

Ničesar vam ni treba

Vprašajte se: zakaj sploh morate iti k staršem, če si tega ne želite? Če od praznikov nimate nič, zakaj jih torej preživljate na ta način? »Ljudje imajo po navadi občutek krivde, če ne ugodijo željam staršev ali sorodnikov, in gredo zato tja na obisk ter se tako teh občutkov krivde znebijo,« pravi specialistka zakonske in družinske terapije Barbara Kreš iz Centra za družinsko in zakonsko terapijo Stik. Po njenem mnenju krivda nikakor ne bi smela biti vzrok, da obiščete nekoga ali z njim preživite praznike, pa čeprav gre za družinske člane. Če vas že zdaj obremenjuje misel na še ene praznike v širšem družinskem krogu, je morda čas, da letos uberete drugačno pot in oznanite, da boste tokrat te dolgo pričakovane dneve preživeli nekje drugje z nekom drugim.

Seveda je to veliko lažje reči kot narediti, vendar se ne pustite čustveno izsiljevati. »Prijazno povejte, da ste si letos praznike načrtovali po svoje, in nato predlagajte, da pridete na obisk za toliko časa in takrat, ko se vam zdi primerno,« svetuje strokovnjakinja. Bodite iskreni, nič hudega ne bo, če jim boste pojasnili, da se zelo slabo počutite, ko vam poskušajo vzbuditi krivdo, ker vas ne bo na obisk. Zagotovite jim, da boste še vedno z veseljem prišli, le ob kaki drugi priložnosti. Ali pa jih, če vam to ustreza, tokrat povabite na obisk k vam in zamenjajte vlogi.