Zdravje

Neukrotljivi sestri Wabra

A.C.
8. 6. 2014, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Težko bi našli bolj pozitivni in veseli osebi, ki sta se potrudili izpiliti svoje talente, kot sta to storili prikupni sestri Nina in Mihaela Wabra. Mihaela je od malega navdušena nad plesom in je svoje življenje posvetila flamenku, Nina pa je ples na invalidskih vozičkih odkrila pred tremi leti, ko je okrevala po hudi prometni nesreči.

Osebni arhiv

Sestri druga drugo podpirata in si stojita ob strani, njunih nastopov pa ne zamudi niti najstarejša Wabrova, Artea, ki pa se je posvetila družinskemu življenju in poskrbela, da sta Nina in Mihaela tudi ponosni teti treh nadobudnih nečakov.

Mihaela je stara trideset let, Nina je šest let starejša. »Sva zelo dobri prijateljici. Starejši ko sva, bolje se razumeva in bogatejši ter globlji je najin odnos. Ko sva bili mlajši, sva se tudi sporekli, zdaj pa sta mi njena družba in bližina zelo dragoceni,« razlaga Nina in pravi, da sta že od malega šli vsaka svojo pot.

Mihaela je od nekdaj zelo samostojna in zna že od malega poskrbeti zase. Zelo zgodaj jo je potegnilo v ples. Najprej se je spogledovala z baletom in jazz baletom, pozneje pa se je zaljubila v špansko kulturo in flamenko. Doštudirala je ruščino in španščino. V tem jeziku je briljantna, saj je kar nekajkrat za več tednov ali celo mesecev odpotovala v Španijo in tam spoznavala kulturo, jezik in ples.

Flamenko je bil ljubezen, ki jo je krepila vzporedno. Tako ga je izpilila, da je danes plesna pedagoginja in koreografinja v Plesno-kulturnem društvu CoraViento, v katerem vsako leto pripravijo kakšno novo predstavo flamenka. Dneve ima zapolnjene še s poučevanjem španščine in prevajanjem, dela kot učiteljica in je na sploh »razprodana«.

Nina se je začela ukvarjati s plesom šele pred tremi leti, po prometni nesreči, zaradi katere je ostala hroma. »Od takrat plešem bolj aktivno, prej pa sem se gibanju ob glasbi prepuščala zelo amatersko, spontano, bolj kot večerni način sproščanja. Vedno sem si govorila, ko se bom še enkrat rodila, se bom pa ukvarjala s plesom. Po novem rojstvu, kakor pravim življenju po nesreči, pa je ples postal stalnica v mojem življenju,« pripoveduje Nina. Ples jo je še na novo povezal z Mihaelo.

»Oblikuje koreografije za naše predstave in pridno obiskuje naše plesne dogodke,« pravi Nina in dodaja, da je tudi ples ena od priložnosti, da lahko preživita nekaj več časa skupaj. Slišiva se, kolikor se lahko, sicer pa jaz živim z možem Galom, Mihaela pa s svojim fantom, poleg tega imava vsaka nešteto svojih obveznosti. Kadar se da, si vzameva trenutke zase. Želela bi si, da bi bilo tega še več.

Pogosto se ujameva tudi na spletnem čveku. Tako nama uspe biti na tekočem, kaj se kateri od naju dogaja v življenju,« razlaga Nina in dodaja, da bi si želela, da bi s sestro ponovili tudi kakšno skupno potepanje, uživanje in odkrivanje sveta. Pred leti sta bili skupaj v Angliji. »Obe sva po srcu in duši mlajši, kot sva po letih,« se hihita in takoj navrže, da sta marsikatero ušpičili, nikoli pa nista bili nesramni ali zlobni, kvečjemu malo hudomušni.

Kadar sta skupaj, sta kot pobalinki, ki druga pri drugi potencirata navihanost in razigranost. Nina in Mihaela imata kar nekaj skupnih želja. Igrata se z idejo, da bi se šli skupaj potepat s partnerjema in da bi Mihaela Nino in Gala poučevala španščino, pa jima to za zdaj še ni uspelo.

Postavni sestri pa imata še eno sestro, Arteo, ki je pet let starejša od Nine. »Tudi z njo sva sorodni duši, med nama je zelo močna vez, čutiva se tudi na daljavo. Če se z eno kaj dogaja, to druga čuti. Ko sva se z Galom poročila, je bila moja priča, jaz pred tem njena. Mihaela je poskrbela za čudovit plesni začetek moje poroke, preden sva se midva pripeljala pred matičarja,« razlaga Nina. Artea je s svojim možem skupaj že od najstniških let in imata tri otroke. »Artea je bila od nekdaj takšna starejša sestra, ki sem ji hotela biti v vsem podobna in ves čas prilepljena nanjo. Zavidala sem ji njene kuharske in slaščičarske spretnosti.

To je bilo včasih zanjo moteče, kar sploh ni čudno! Ves čas sem bila ob njej, sploh ko se je začela dobivati s takratnim fantom, zdajšnjim možem. Zdelo se mi je strašno zanimivo. No, potem pa me je postavila na realna tla in mi zabičala, da čisto vedno ne morem biti poleg,« se smeji Nina, ki je zelo vesela, da ima Artea tri otroke, saj je tako dobila dva zlata nečaka in čudovito nečakinjo.

Mlajši nečak in nečakinja včasih tudi prespita pri njiju; takrat si pripravijo filmske večere in zabavo v pižamah ter izdelujejo domač sladoled. Obe sestri, starši in nečaki so Nini stali ob strani po njeni nesreči in bitki z rakom: »To, kar me je doletelo, nas je še bolj povezalo. Vem pa, da je bilo njima še teže kot meni, saj je težko gledati svojega najbližjega, kako se spopada z boleznijo. Bili sta ob meni v bolnišnici, na okrevanju. Kako lepo je imeti takšni krasni sestri!«