Zdravje

Napad na neprijetne strije

Alenka Birk
10. 5. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Krivi so nihanje v teži, predvsem med nosečnostjo, dedna nagnjenost in hormonske spremembe. Strije nastanejo, če vlakna kolagena in elastina, ki skrbita za elastičnost kože, popustijo ali počijo. Najpogosteje se pojavijo na prsih, trebuhu, stegnih in zadnjici. Če so bele barve, pomeni, da so že stare, če pa so še rožnate, je znak, da so ravnokar nastale in jih je lažje omiliti. Sodobni estetski posegi lahko občutno izboljšajo stanje, a popolnega izbrisa ne morejo zagotoviti.

Najbolj učinkovite so metode za luščenje kože: kemični piling, dermoabrazija in tehnike za spodbuditev pigmentiranja. Uspešni so tudi laserski tretmaji. Lepa in zdrava pa je raziskala naravne načine, kako strije odpravimo, omilimo ali vsaj delno izbrišemo s svojega telesa.

Dejstvo je, da jih ni mogoče v celoti odpraviti ali preprečiti njihovega nastanka. Lahko pa vplivamo na nekatere od omenjenih dejavnikov (izogibamo se mazanju s kortikosteroidnimi sredstvi, ki so namenjena zdravljenju kožnih vnetij, srbečice in rdečice, kajti takšna zdravila za zunanjo uporabo tanjšajo povrhnjico kože, jemanju hormonskih preparatov, če to ni nujno zaradi zdravstvenih razlogov, ipd.). Za strije je značilno, da so kmalu po nastanku običajno rožnato obarvane in ležijo na ravni kože; šele pozneje, po več mesecih, pobledijo in se vleknejo. Bela barva je znamenje, da se je debelina poškodovane plasti povečala. Strije se skozi čas tudi poglabljajo.

Strijam se najbolje izognemo tako, da skrbimo za zdravje kože in zdravo prehrano, ki bo preprečila prevelika nihanja telesne teže.

Domača lekarna za strije

Potrebujete:
- 1 limono
- nekaj kapljic naravnega olja (olivno, mandljevo, jojobino …) ali malce kakavovega masla

Iztisnite sok iz limone in ga vtrite v kritične predele. Pustite učinkovati 5–10 minut. Limona vsebuje naravno sadno kislino, ki pomaga odpravljati odmrle celice na koži, vitamin C pa spodbuja celjenje kože. Nato 5–10 minut masirajte predel z nekaj kapljicami izbranega olja. Olje bo nahranilo kožo, masaža pa pospešila cirkulacijo in celjenje, koža se bo prekrvila, izboljšali se bosta čvrstost in elastičnost.

Med nosečnostjo

Odlično je karitejevo maslo in kreme, ki vsebujejo vitamin E, alfa-tokoferol, izvleček rastline Centella asiatica in kolagen-elastin hidrolizate. Učinek katerega koli sredstva povečata redna in dosledna vsakodnevna nega ter nežna masaža kože, ki tako med nosečnostjo kot tudi v drugih življenjskih obdobjih prispeva k zmanjšani napetosti kože, ki se razteza.

Prhanje in kopanje z oljnimi kopelmi

Za ljudi, ki so nagnjeni k nastanku strij, se kot preventiva priporoča prhanje ali kopanje z oljnimi kopelmi, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline in kože ne izsušijo, hkrati pa tudi obnavljajo njeno zaščitno površinsko plast.

Masaža je prva pomoč

Po kopeli obvezno nanesite bogato negovalno mazilo, več kot priporočljiva je hkratna masaža telesa, predvsem kritičnih predelov. Masaža je najbolj pomembna takrat, ko že opazimo prve znake strij, saj preprečuje pokanje tkiva, spodbuja krvni obtok v povrhnjici in s tem izločanje kolagena in elastina. Masirati je treba počasi, s krožnimi gibi, zjutraj in zvečer, po prhanju ali kopeli, dokler koža kreme popolnoma ne vpije.

Vlažite kožo

Najpomembneje je, da koža nikoli ni suha, zato izberite taka sredstva za vlaženje in zaščito, ki vsebujejo aktivne rastlinske snovi. Najdete jih v bršljanu, koruzi in divjem kostanju. Učinkovito je tudi olje pšeničnih kalčkov, obogateno z vitaminom E.

Obloge

Pomagajo tudi izmenične hladno-tople obloge ter drugi klasični postopki, ki spodbujajo krvni obtok in krepijo elastičnost spodnjih plasti kože.

Recite ne soncu

Izsušena koža je lahko osnova za nastanek strij. Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom, ki izsušijo kožo in ji jemljejo hranilne snovi. Ne pozabite zaščititi kože z izdelki z visokim zaščitnim faktorjem, obvezno pa po sončenju uporabite vlažilno nego.