Zdravje

Za vas imamo prav posebne in tudi nepoznane diete!

Tina Horvat
18. 4. 2014, 07.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Spomladi se velik del človeštva začne spraševati, kako naj najhitreje in najbolj shujša, mediji pa s(m)o polni »najboljših« in »najhitrejših« rešitev. Vendar pa moramo vedeti, da najboljša dieta ne obstaja, saj smo ljudje zelo različni in naša telesa različno presnavljajo ter reagirajo na različno hrano. Le eno drži – hujšamo lahko le s pravilnim razporejanjem, kombiniranjem in manjšo količino hrane ter z dovolj gibanja, vse drugo pa je stvar posameznika. Zbrali smo nekaj malo manj znanih diet zadnjega časa, vi pa se odločite, katera bo prava za vas.

Zajem zaslonske slike

To sta le dve izmed diet, ki smo jih pripravili za vas. Vas zanima, katera je dieta HI-FI, ali pa morda pomlajevalna? No, to si lahko preberete v današnji številki časopisa Svet24.

Dieta »vse na enem krožniku«

Najnovejši hit je dieta, ki ne pozna predjedi, glavne jedi in sladice, ampak vse ponuja naenkrat, na enem krožniku.  Idealna je za vse, ki se ne morejo prav veliko posvečati kuhanju, je pa treba imeti vsaj nekaj znanja in vedenja o kombiniranju sestavin, ki jih bomo dali na krožnik. Ta mora namreč vsebovati vse – od ogljikovih hidratov (testenine, krompir, riž), beljakovin (meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki), maščob do vitaminov in antioksidantov.

Nekaj primerov dietnih krožnikov: kuhana riba s koščki pomaranče in špageti, rižota z bučkami in v trdo kuhanim jajcem, telečji file s testeninami in omako iz brokolija ali piščančje prsi, kuskus in pomarančni sok.

Hormonska dieta

Kakor hormoni pomembno vplivajo na naše telo, zdravje in počutje, tako tudi mi lahko s pravo prehrano vplivamo na hormone. To je bistvo te diete, izvajamo pa jo tako, da zjutraj obilno zajtrkujemo in tako spodbudimo hormone ščitnice, da pospešijo prebavo in jo »prepričajo«, da mora potrošiti čim več energije, od zgodnjega popoldneva naprej pa z vedno lažjo hrano spodbujamo prebavo k temu, da se umiri in začne pridelovati melatonin, hormon za dobro spanje.

Pri hormonski dieti je zelo pomembno, da hrano dobro prežvečimo, saj tako upočasnimo prehajanje sladkorja v kri, in da smo med obroki umirjeni. Tako namreč preprečimo, da bi podivjal hormon kortizol, ki pospešuje kopičenje maščob v telesu.

Hormonska dieta predvideva 1500 kalorij dnevno, in sicer po obilnem zajtrku (npr. sadje, jogurt, žita, kava ali čaj) še štiri obroke, od tega dve sadni malici. Kosilo je lahko na primer riž, piščančji zrezek in zelenjava ter solata, večerja pa na primer pečena riba, zelenjava in solata.