Zdravje

Šokantna raziskava: Sladkor poneumlja!

N.J.
16. 4. 2014, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sladkor naj bi puščal trajne posledice na možganih, so ugotovili v sklopu raziskave, ki so jo izvedli na losangeleški univerzi (UCLA). A ne katerikoli sladkor ...

"Rezultati so pokazali, da vse, kar pojemo, vpliva na sposobnost delovanja naših možganov," je povedal predstavnik UCLA, doktor Fernando Gomez-Pinilla. "Uživanje velikih količin fruktoze na dolgi rok vpliva na sposobnost razumevanja in pomnjenja. Sočasno uživanje omega-3 maščobnih kislin v istih obrokih lahko omili posledice." 

Raziskavo so delali na laboratorijskih miškah, zaradi česar nekateri menijo, da trditve niso nujno pravilne, čeprav strokovnjaki trdijo, da to, da so preizkus delali na miših in ne na ljudeh, še ne spremeni rezultata. Pravijo, da je delovanje možganov miši podobno človeškemu. V eksperimentu so miši, ki so bile na 'dieti' živil iz umetne fruktoze, izgubljale spomin, bile so zmedene. To so posledice, ki jih povzroča snov tudi na človeških možganih. "Ima lahko podoben učinek kot povečana toleranca na inzulin. Inzulin je pomemben za uravnavanje ravni sladkorja v krvi, ampak lahko izzove povsem drugačno reakcijo v možganih. Tam prevelika količina inzulina povzroča motnje spomina," je poudaril.

Pod vprašanjem ni karkršen koli sladkor, temveč le sladilo, ki ga dodajajo v pijače, sadne sokove in druge prigrizke ter nadomestila obrokov.  "Ni govora o naravni fruktozi, ki je prisotna v sadju in vsebuje številne antioksidante. Skrbi nas fruktoza iz koruznega škroba in se predelanim živilom dodaja kot sladilo in konzervans," dodaja Gomez-Pinilla.