Zdravje

Dobra novica! Brez strahu si privoščite čokoladno jajce!

N.J.
19. 4. 2014, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Se vam ob pogledu na čokoladna jajčka cedijo sline, pa jih ne upate preveč pojesti, da ne bi škodili zobem? Morda iz podobnega razloga prepovedujete uživanje čokolade svojemu otroku? Za vas imamo dobro novico!

Strokovnjaki so ugotovili, da kakav pravzaprav ugodno vpliva na zobe, oziroma naj bi bil učinkovit proti kariesu, saj vsebuje antibakterijske substance, ki naj bi 'premagale' tudi sladkor, ki ga čokolada vsebuje.

Vseeno pa je treba malce bolj previdno uživati priljubljeno italijansko sladico, znano kot 'colomba', ki je odeta v sladkoorno skorjo. Ta namreč vsebuje snovi, ki pospešujejo nastanek kariesa, pišejo na italijanskem portalu leggo.it, kjer se sklicujejo na poročilo Nacionalnega kongresa Univerzitetnega kolegija docentov ortodontike (Congresso Nazionale del Collegio dei Docenti Universitari di Odontoiatria), ki se je nedavno zaključil v Rimu. Med živila, ki ne škodujejo zobem, po novem sodijo tudi kava, vino in sir, ki naj bi ščitili sklenino pred kariesom in zobnim kamnom. Podobno je tudi z borovnicami, ki vsebujejo antibakterijske snovi, ki lahko zmanjšajo tveganje za nastanek kariesa za 45%, pa tudi jogurt, ki zmanjšuje nevarnost za več kot 20%. Zobem 'prijazna' živila so tudi gobe, radič in surova zelenjava, ki so tako rekoč 'velika naravna zobna ščetka', saj odpravljajo ostanke hrane. Strokovnjaki spodbujajo tudi žvečenje žvečilnih gumijev, ki vsebujejo ksilitol, saj so raziskave pokazale, da gre pravzaprav za vrsto sladkorja, ki lahko zmanjša širjenje bakterij. Podoben učinekimajo tudi probiotiki, ki so dodani mlečnim formulam za dojenčke. Enak učinek kot del probiotikov dodati začetnim formulam za dojenčke. Italijanska študija je pokazala, da mlečni fermenti zmanjšujejo širjenje bakterije Streptococcus mutans, ki se nahaja na površini zob in povzroča nastanek kariesa.