Zdravje

V ZDA 4 ženskam vstavili 'umetne' vagine

M.V.
12. 4. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Znanost napreduje s svetlobno hitrostjo, zato ni presenetljiv podatek, da so v ZDA kar štirim mladim ženskam s prirojeno gensko boleznijo vsadili 'umetne' vagine, vzgojene iz njihovih matičnih celic.

reuters

"Umetne" vagine so ameriški in mehiški znanstveniki v laboratoriju vzgojili s pomočjo lastnih celic bolnic in tako dosegli nov preboj pri v laboratoriju vzgojenih organih. "Pilotna študija dokazuje, da se v laboratoriju vzgojeni vaginalni organi lahko uspešno uporabljajo pri ljudeh," razlaga vodja raziskovalcev dr. Anthony Atala z medicinskega centra Wake Forest Baptist iz Severne Karoline. Dodaja, da to pomeni nove možnosti za ženske, ki potrebujejo rekonstrukcijo vagine, hkrati pa je nova študija le še dokaz več, da se regenerativne medicinske tehnologije lahko uporabljajo pri različnih tkivih in organih.

Po presaditvi bolnice več kot zadovoljne

Bolnice so bile v času vsaditve vagine stare med 13 in 18 let, vse rojene z redko gensko boleznijo, pri kateri sta nožnica in maternica premalo razviti ali pa se sploh ne razvijeta. Prva izmed vsaditev je bila izvedena pred osmimi leti. Strokovnjaki, ki so bolnice spremljali ves čas pravijo, da vsajene vagine omogočajo normalno spolno življenje in spolne odnose brez bolečin.