Zdravje

Sanje sporočajo, da višje energije ne bodo odnehale, dokler jim ne bomo namenili pozornosti

Maja Furman
5. 4. 2014, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iz take smo snovi kot sanje … je ugotavljal že Shakespeare. Pa smo res? O tem, kaj so sanje, ta neoprijemljivi, eterični, večno skrivnostni in izmuzljivi vzporedni svet našega vsakdana, se strokovnjaki sprašujejo vedno znova.

Nika Nikolič, psihodinamska psihoterapevtka, prizna, da kljub mnogim znanstvenim raziskavam sanj te še vedno ostajajo neznanka. »Teorija, ki mi je najbližja, pravi, da med spanjem desna in leva polovica možganov integrirata informacije, ki smo jih čez dan pridobili med doživetji, občutji, izkušnjami … Tako imamo prek sanj lahko do neke mere vpogled v našo podzavest,« pojasnjuje Nikoličeva. Najpogosteje naj bi sanjali v REM-fazi, v kateri naši možgani delujejo podobno kot v stanju budnosti. Iz te faze, ki se v procesu spanja zaporedno menjuje z drugimi fazami, se spominjamo največ čustveno obarvanih sanj.

Kraljevska pot do nezavednega

Tej Freudovi trditvi pritrjuje tudi Nikoličeva, ki dodaja, da lahko prek analize sanj stopimo v stik s svojimi čustvi, ki si jih v budnem stanju ne upamo priznati. »Tako sanje kot naše celotno življenje so odvisni od naših zapisov v energijah, in če je na določenem področju – v ljubezni ali na delovnem mestu – veliko zapletenega dogajanja čez dan, bomo verjetno to dogajanje odsanjali ponoči,« pa o prepletenosti sanj z našo podzavestjo in vsakdanjostjo pove pranoterapevtka Andreja Novak. Da so sanje odraz našega trenutnega življenjskega obdobja, se strinja tudi Nikoličeva. »Če imamo na primer težave v partnerski zvezi, lahko sanjamo, da hodimo po majavi brvi,« slikovito dodaja. Da imajo sanje terapevtsko vlogo, saj lahko med sanjanjem nezavedno predelujemo določene čustvene izkušnje, se strokovnjakinji strinjata. Novakova poudarja, da je pomembno, da smo v sanjah pozorni na naše lastno doživljanje teh, zato priporoča »da natreniramo 'iti v sanje' na način, da zaprosimo pred spanjem, kaj si želimo razrešiti, ali postavimo vprašanje, na katerega želimo odgovor. Ko se zbudimo, je pomembno, da smo pozorni na prve občutke, kaj je drugače, kaj smo dojeli, spoznali …«

Dnevnik sanjanja

Dober način raziskovanja lastnih sanj je tudi njihovo beleženje. Vendar strokovnjakinji poudarjata, da zapisovanje sanj kot nizanje podob, ki jih potem samo pustimo zgolj zapisane, ni učinkovito. »Če pa se lotimo dnevnika sanj kot vstopne knjige v lastno podzavest, potem pa ima smisel, da si pišemo sanje, predvsem stvari, barve in tisto, kar se nas je najbolj dotaknilo. Tako dobimo ključne ideje o svojih simbolih podzavesti in spoznavamo sebe skozi sanje,« svetuje Novakova. Da si z vestnim beleženjem sanj lahko osvetlimo nekatere vidike lastne duševnosti, se strinja tudi Nikoličeva in dodaja, da lahko z beleženjem sanj in sugestijami pred spanjem dosežemo večje zavedanje med spanjem in posledično lucidno sanjanje.

Ko se sanje ponavljajo

Vzrok za takšno sanjsko dogajanje, po mnenju Nikoličeve, lahko korenini v nerazrešeni težavi, s katero se v resničnosti še nismo spoprijeli ali pa je še nismo uspeli rešiti. Novakova pa tej misli dodaja tudi možnost, da »smo tako močno vpeti v določen vzorec delovanja, da se nam mora ta večkrat odsanjati, da ga lahko prestopimo. Lahko pa gre tudi za preroške sanje, ki so za nas zelo pomembne. Sanje sporočajo, da višje energije ne bodo odnehale, dokler jim ne bomo namenili pozornosti.«

Edino znano in dokazano dejstvo glede sanj je to, da sanjamo vsi, brez izjem, in vsako noč. 

V psihoterapiji se sanje uporabljajo kot orodje za lažje razumevanje našega nezavednega. Med psihoterapevtskim procesom lahko klient in psihoterapevt skupaj analizirata klientove sanje in ugotavljata, kaj zanj pomenijo. Prek vizualnih podob, po mnenju Nikoličeve, ki jih klient opisuje iz sanj, lahko s terapevtom 'dešifrirata' njegov simbolni svet, kar omogoča vpogled v podzavestni svet sanjajočega ter večje razumevanje njegove osebnosti in vedenjskih vzorcev.

Zavestno ustvarjanje sanj

Strokovnjakinji menita, da lahko vodimo svoje sanje. Nikoličeva ta proces imenuje lucidno sanjanje, ko se sanjajoči zaveda, da sanja. »Mnogi skušajo v takšnih situacijah vplivati na potek sanj in velikokrat je to mogoče. Lucidnega sanjanja se lahko naučimo oziroma ga natreniramo,« pojasni.

Poleg tega, da sanje lahko zavestno ustvarjamo, lahko skozi sanjski proces prejemamo odgovore na posamezna življenjska vprašanja. »Pravzaprav so sanje najboljše za to, ker takrat ni nadzora uma in so odgovori res čisti in jasni,« razloži Novakova in svetuje, da, preden zaspimo, razmišljamo o vprašanju, problemu, za katerega si želimo odgovor oziroma razrešitev. Razmišljamo, kakšna bi bila za nas idealna rešitev in kako bi se počutili, če bi bilo to že urejeno. In v takem stanju počasi tonemo v sanje z željo, da dobimo odgovore. »Če dam konkreten primer na primer samske ženske: tik preden zaspite, si predstavljajte, kako je, če je partner že ob vas, kako se počutite, in dovolite, da se ti občutki zgradijo. Nato svojo željo občutite v prsnem košu in dovolite, da vam energije skozi sanje pošljejo odgovore.«

Noč brez sanj?

Edino znano in dokazano dejstvo glede sanj je to, da sanjamo vsi, brez izjem, in vsako noč. In zakaj se zjutraj vsi ne spomnimo svojih sanj? »Zato ker se zbudimo ob nepravem trenutku, ko je sanj že konec, ali pa če se želimo njihovi vsebini podzavestno izogniti,« odgovarja Nikoličeva.

Če so nekaterim znana jutra brez znanih sanj, se drugi iz svojih sanj sredi noči prebujajo z neprijetnimi občutki, stisko, strahom, slutnjami … »V takih primerih lahko naredimo dvoje: vstanemo, spijemo kozarec vode in gremo za 15 minut nazaj spat, da izničimo negativen vpliv sanj. Če se nam to pogosto dogaja, pa je dobro, da zares razmislimo, katere situacije v življenju nas potiskajo v podobna čustva, ki jih ignoriramo in zanje želimo, da izzvenijo brez našega sodelovanja,« svetuje Novakova. Podobno naj bi veljalo za nočne more. Njihovo poimenovanje izhaja iz stare angleške besede mare, ki predstavlja demona, ki napada v spanju. Nočne more, po izkušnjah Novakove, kažejo, da so nas v vsakdanjem življenju prevzele negativne energije in da imamo močno energijsko vrzel, ki jo je treba zakrpati. Kot učinkovito zdravilo proti tovrstnim neprijetnim nočnim izkušnjam zato svetuje meditacijo, hojo v hribe, dejavnosti v naravi in ukvarjanje s športom.

Strokovnjakinji sta si enotni, da so vedrost, odprtost, pozitivna naravnanost in usklajenost s samim seboj sestavine uspešnega recepta za prijetne sanje in polno življenje.

Andreja Novak, pranoterapevtka

Kakšni so simbolni sanjski namigi za vsesplošno obilje?

(smeh) Tipične sanje, ki napovedujejo vse to, so sanje, da smo noseči. Po takšnih sanjah se ženska več dni počuti kot prerojena.

Sanje, ki spreminjajo naše življenje …

… se običajno pojavljajo v 'težjih' obdobjih, v času, ko se nam dogajajo večje življenjske spremembe. Ne glede na to, ali se čez dan sanj spomnimo ali ne, nam od njih ostane občutek nečesa večjega. Take sanje nas na neki način pripravijo na prihodnost.

Kaj pa sanje o smrti in občutek letenja?

Sanje o smrti so že iz starodavnega verovanja dobre, in ljudje, ki v sanjah običajno umrejo, še potem dolgo živijo. Skozi sanje, v katerih letimo, nas duša vabi, da se osvobodimo zapora uma in da z njeno pomočjo poletimo. Veliko ljudi sanja, da padajo. To kaže na popolnoma identično situacijo v življenju in sporočilo takih sanj je, da se je treba sprostiti in predati nadzor v višje energije.