Zdravje

Alergije in homeopatija: Pomembno je okrepiti tudi imunski sistem

dr. Maruša Hribar, mag. farm.
6. 4. 2014, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sodobna medicina se pospešeno razvija na številnih področjih. Manj pa se posveča krepitvi človekovega naravnega imunskega sistema. Na področju krepitve imunskega sistema so tako najbolj uveljavljene komplementarne in tradicionalne medicine, kamor spada tudi homeopatija. Zanjo je značilno, da uporablja zdravila, ki so prilagojena posamezniku, in da pri zdravljenju skuša zajeti celostno zdravstveno stanje človeka, ne le določenih simptomov.

Arhiv Bodi zdrava

Strokovnjak s področja homeopatije mora upoštevati kompleksnost simptomov obolele osebe in jih primerjati s podobnimi simptomi, ki bi jih povzročale posamezne snovi v večjih količinah. Te snovi so posledično v ultra majhnih količinah zdravilne. Vendar nimajo vse snovi v ultra majhnih količinah terapevtskih rezultatov. Zdravilni proces se sproži le v primeru, da je oseba hipersenzitivna na specifično zdravilo. Katera snov in posledično homeopatsko zdravilo je primerno za posamezno osebo, mora ugotoviti homeopat. Večkrat gre tudi za kombinacijo različnih homeopatskih zdravil, še posebno če želimo okrepiti imunski sistem.

Homeopatsko načelo zdravljenja alergij

Čeprav številni menijo, da so alergije predvsem težava sodobnega časa, jih je človeštvo poznalo že v starih civilizacijah, kot je egipčanska. Za alergijo na cvetni prah in posamezne prehranske in živalske snovi obstajajo številni zgodovinski zapisi. Nekatere študije pa menijo, da število alergij narašča predvsem zaradi onesnaženosti okolja in preobremenjenosti človeka, hkrati s slabšo kakovostjo hrane in zraka. Možnost alergijskega odziva na določeno snov, ki je sicer nenevarna, ima 40 odstotkov prebivalstva. Antihistaminiki in kortikosteroidi pa so se začeli uporabljati pred oziroma po drugi svetovni vojni. Ta sicer učinkovita zdravila imajo, predvsem na daljši rok uporabe, neprijetne stranske učinke, za antihistaminike je značilna zaspanost, pri uporabi kortikosteroidov se stranski učinki lahko kažejo kot tanjšanje in izguba normalne funkcije kože. Prednost zdravljenja alergij s homeopatskimi zdravili je odsotnost teh stranskih učinkov, kar je še zlasti pomembno pri ranljivejših skupinah (otroci, starostniki, nosečnice, športniki, doječe matere). Homeopatsko zdravljenje alergij je priporočeno že v preventivni fazi, sicer je uporaba močnejših farmacevtskih zdravil lahko nujna. Homeopatijo lahko uporabljamo tudi v fazi sočasnega zdravljenja s predpisanimi zdravili, če ni druge možnosti.

Primeri homeopatskega zdravljenja

Pomladi je najpogostejša zdravstvena težava oseb z nagnjenjem k alergiji seneni nahod, ki ga povzroča cvetni prah, prisoten v zraku. Občutljivi se tako odzovejo na alergene v cvetnem prahu, ki oslabijo imunski sistem. Značilni znaki alergije na cvetni prah so rdeče in solzne oči (vnetje očesne veznice), kihanje, otečena sluznica in nosni izcedek. Homeopatija za preprečevanje oziroma blaženje senenega nahoda priporoča zdravilo pollens, v katerem je posebna homeopatska mešanica alergenov, ki povzročajo alergijo na cvetni prah. Z jemanjem zdravila lahko začnemo že dva meseca prej. Tedensko zaužijemo deset granul. Zdravilo z višjo potenco pollens je sicer primerno tudi, ko se pojavijo prvi simptomi senenega nahoda v dopolnitvi s homeopatskim zdravilom poumon histamine, gre za homeopatski pljučni histamin.

Katera snov in posledično homeopatsko zdravilo je primerno za posamezno osebo, mora ugotoviti homeopat.

Pomembno dopolnitev zdravljenja alergij predstavlja tudi pripravek iz črnega ribeza ribes nigrum 1dh, ki ima protivnetno delovanje in spodbuja imunski sistem. Rastlinski pripravek je narejen iz vršičkov črnega ribeza. Mladi poganjki namreč vsebujejo veliko embrionalnega tkiva, ki deluje na nadledvično žlezo in pospešuje izločanje kortizona. Kortizonsko delovanje je koristno pri zmanjševanju vnetnih procesov v telesu, kamor spadajo tudi alergijske reakcije, kot so seneni nahod, vnetje očesne veznice, alergijska astma, koprivnica in ekcem.

Poleg omenjenih specializiranih homeopatskih pripravkov za zdravljenje alergij homeopat pri kroničnih alergijah predpiše še konstitucijsko zdravilo, ki je prilagojeno vsakemu posamezniku.