Zdravje

11 napak, ki upočasni presnovo

Š. K.
22. 2. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ne boste verjeli, a že manjše napake čez dan vplivajo na vašo presnovo in posledično na slabo počutje. Zato se izognite težavam in prestavite svojo presnovo v najvišjo prestavo.

Thinkstock

Preskakovanje zajtrka
Res se sliši že klišejsko, a to, da izpustite zajtrk, je najslabše, kar lahko naredite za svoje zdravje. Prav je, da za zajtrk zaužijete veliko beljakovin, malce manj ogljikovih hidratov in malo maščob. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno zajtrkujejo, veliko manj težav z odvečnimi kilogrami kot tisti, ki zajtrk izpuščajo.

Premalo začimb
Dodajajte obrokom začimbe, kot so ingver, črni poper, kajenski poper. Tudi s tem boste pripomogli k boljši prebavi.

Premalo probiotičnih dodatkov
Probiotične dodatke uživajte na prazen želodec. Po navadi je najprimernejši čas za to zjutraj, ko vstanete, ali zvečer, pred spanjem. Koristne bakterije so v črevesju potrebne za proizvodnjo nujno potrebnih hranilnih snovi, kot je na primer vitamin B 12, ki imajo pod nadzorom škodljive bakterije in okužbe s kvasovkami, hkrati pa si z njimi zagotovite ustrezno absorpcijo hranilnih snovi iz prehrane.

Premalo zelenega čaja ali kave s kofeinom
Zeleni čaj vsebuje ECGC, ki spodbuja porabljanje maščob. V ameriški študiji je ljudem, ki so popili od tri do pet skodelic zelenega čaja na dan, v dvanajstih tednih uspelo shujšati za 4,5 odstotka začetne telesne teže. Po drugih raziskavah naj bi od dve do štiri skodelice zelenega čaja na dan prispevale k porabi dodatnih 50 kalorij, kar na letni ravni nanese kar dva kilograma. Če imate raje kavo kot čaj, si jo privoščite s kofeinom. Stopnja presnove pri ljudeh, ki pijejo kavo s kofeinom, se v povprečju poveča za 16 odstotkov bolj kot pri tistih, ki raje pijejo kavo brez kofeina.

Več v najnovejši številki Lepe&Zdrave!