Zdravje

Želodec mu sladkor in škrob pretvarja v alkohol

J.P.
18. 2. 2014, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Štiriintridesetletni Matthew Hogg ima redko bolezen, ki s hrano zaužit škrob in sladkor pretvarja v alkohol. Ta se sprošča v njegov krvni obtok.

Alkohol je dovolj potenten, da Matthew iz Teesvilla v Veliki Britaniji postane vinjen, ne da bi se dejansko dotaknil pijače. To je zanj, razumljivo, nočna mora. Ta ga spremlja že od rojstva. Njegovi starši so za diagnozo – 58.000 evrov – porabili svoje življenjske prihranke. Potem ko so obiskali več strokovnjakov, je bil dr. Keith Eaton iz Londona tisti, ki je prepoznal višjo vsebnost etanola v njegovi krvi in bakterijsko razraščanje v tankem črevesu. Ravno bakterije so tiste, ki njegove obroke pretvarjajo v alkohol.

Večkrat izčrpan priklenjen na posteljo.

»Simptomi me spremljajo od malih nog – začasa svojega otroštva sem bil večkrat pijan, četudi nisem pil alkohola,« je povedal Matthew. »Vedno, ko jem kruh ali krompir, sem pijan. Če pojem porcijo riža, imam mačka, kot da bi večer prej spil tri steklenice rdečega vina.« Kot odličnjak je bil sprejet na univerzo v Sheffieldu, vendar je moral zaradi svoje bolezni študij opustiti. »Učinke alkohola sem občutil le nekaj ur vsakem obroku. Strmel sem v enačbe, katere sem sicer zlahka razumel, takrat pa so se mi zdele popoln nesmisel.«

Bolezen, ki mu kroji življenje.

Bolezen je vplivala tudi na njegov značaj: »Trezen sem se z vsemi dobro razumel, zaradi alkohola pa sem postajal problematičen.« Matthew svoji bolezni ni mogel ubežati tudi po tistem, ko je opustil študij. Poskusil se je zaposliti, a ni uspel normalno delovati – omotica, slabost in agresivno obnašanje sta bila preprosto preveč. Nato je nekaj časa živel od invalidnine, saj je razvil sindrome kronične utrujenosti , razdražljivega črevesja, depresije in tesnobe.

Bolezen veliko terja tudi od njegovega šestindvajsetletnega dekleta Mandy. Čeprav Matthew uživa zgolj meso, zelenjavo, oreščke in semena, ga poleg mačka še vedno mučijo kronični simptomi: utrujenost, bolečine, nezmožnost telesne aktivnosti in razne kognitivne disfunkcije. »Prihrankov več nimava – in tudi če bi jih imela, zdravniki ne vedo, kaj naj z mano. Grozljivo je, koliko denarja je bilo za zdravljenje porabljenega zaman.« Matthew je, kot pravi, v desetih letih svoje stanje še poslabšal, ker ni vedel, kaj je narobe z njim, a ne namerava obupati.