Zdravje

Stradate, kilogrami pa ostajajo?

NN
9. 2. 2014, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Se sprašujete, ali je mogoče, da pridobivate kilograme zaradi počasne presnove? Če pojeste manj, dovolj pijete in redno telovadite, a kljub vsemu še vedno ne shujšate, je posredi verjetno res počasna presnova.

Arhiv Svet24

Presnavljanje je kemični proces, pri katerem se hrana spreminja v gorivo, ki ga naše telo potrebuje za dnevne dejavnosti. Tudi med počitkom porabljamo energijo, in sicer za kroženje krvi, dihanje, rast ter obnovo celic. Strokovnjaki svetujejo, da vsakodnevno zaužijemo ravno toliko kalorij, kolikor jih porabimo. Če jih bomo zaužili več, se bomo konstantno redili.

Skrb za mišično maso

Stroge diete lahko zmanjšajo delovanje presnove, saj je telo zaradi omejevanja kalorij prisiljeno energijo črpati iz mišic. Toda manjša ko je mišična masa, počasnejša je presnova in zato se takoj, ko opustimo dieto, maščoba zelo hitro vrne. Kako torej pospešimo presnovo? Možnosti je več.

Več beljakovin

Uživajte veliko beljakovin, ki spodbujajo rast mišic in zahtevajo več energije za presnovo kot druga hrana. Zdrav vir beljakovin so ribe, tofu, pusto perutninsko meso, fižol, jajca, mlečni izdelki z manj maščobe in podobno.

Okrepite si mišice

Telo potrebuje več energije, da vzdržuje mišična tkiva kot maščobna, zato imajo mišičasti ljudje hitrejšo presnovo. Dviganje uteži in zelo intenzivni treningi lahko zelo koristijo našemu telesu.

Aktivnost

Bodite ves čas v akciji in se izogibajte pretiranemu sedenju, saj boste tako porabili več kalorij. Če boste telovadili, hodili na aerobiko, kolesarili ali hribolazili, bo to še toliko bolje za vašo presnovo.

Bolje hladno kot toplo

Nova spoznanja kažejo, da začne pri nižjih temperaturah telo porabljati kalorije oziroma energijo za to, da se ogreje.

Pijte dovolj vode

Telo potrebuje vodo za predelavo kalorij. Že če ste samo malo dehidrirani, se lahko vaša presnova upočasni. Strokovnjaki svetujejo, da popijte kozarec vode ali druge nesladkane pijače pred vsakim obrokom in prigrizkom.

Kava in čaj

Vsak dan si pripravite skodelico zelenega čaja ali črne kave, saj sestavine v njiju spodbujajo presnovo. Kofein poveča energijo, ki jo telo porablja, tudi tavrin in aminokisline pospešijo presnovo ter pomagajo topiti maščobe.

Uporabljajte začimbe

Začinjena hrana požene presnovo v akcijo. Če zaužijemo eno žličko narezane pekoče paprike, je učinek sicer kratkotrajen, toda kljub vsemu koristen.

Več je manj

Vsake 3 ali 4 ure si privoščimo nekaj za pod zob, s tem je presnova nenehno v zagonu in porabimo več kalorij.