Zdravje

Z marelicami proti raku

Milka Krapež/M.J.
4. 2. 2014, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odkar so snov, ki jo najdemo v koščicah marelic in nekaterih drugih sadežev, izolirali in predstavili kot možno zdravilo za rakave bolnike, lahko prebiramo dve nasprotujoči si zgodbi

Laetril oziroma vitamin B 17 že skoraj sto let buri duhove v vrstah znanstvene medicine. Odkar so snov, ki jo najdemo v koščicah marelic in nekaterih drugih sadežev, izolirali in predstavili kot možno zdravilo za rakave bolnike, lahko prebiramo dve nasprotujoči si zgodbi: prvo pišejo zdravniki in uradni organi, ki trdijo, da gre za prevaro, drugo pripovedujejo bolniki in alternativni zdravilci, ki pravijo, da pomaga. Preživeli so dokaz za to.

Laetril je modificirana oblika amigdalina, ta pa je ime dobil iz grškega jezika (mandelj). Po nekaterih podatkih ga kot zdravilo proti raku omenjajo od leta 1950, vendar so ga ponekod za zdravljenje rakavih bolnikov uporabljali še veliko prej. Verjetno ni smiselno razlagati vse zgodovine dogajanja, saj se ves čas ponavlja: najde se neki zdravnik ali strokovnjak kake druge sorodne stroke (biokemik, biolog, farmacevt, kemik) in sklicujoč se na svoje izkušnje, laboratorijske poskuse ali pa na raziskavo (večinoma v njih sodeluje premalo ljudi, da bi jih uradna medicina priznala kot dovolj pomembne), trdi, da je laetril, ki so ga poimenovali tudi vitamin B 17, pomagal pri zdravljenju raka.
 
Nakar nastopi oblast v obliki FDA (Food and Drug Administration, ameriški urad za hrano in zdravila, ker se je večina tega dogajala v ZDA) ter prepove objavljanje trditev o učinkih laetrila na raka in na koncu tudi njegovo prodajo. Vmes je bilo krajše obdobje, ko je vrhovno sodišče v usmiljenju do enega od bolnikov dovolilo, da lahko ta za svojo uporabo uvozi laetril, če ima od zdravnika potrdilo, da je »terminalni bolnik«, se pravi, da ga čaka neizbežna smrt.

Zdravnike in zdravilce vseh vrst, ki so verjeli v učinkovitost laetrila in o tem tudi javno spregovorili, so preganjali, vzeli so jim licence in jih tudi zaprli.  Ameriški pravosodni sistem se ni prav nič obotavljal. Vsakič, ko je FDA vložila tožbo, je »krivca« obsodil.

Nasprotna, znanstvena stran je namreč trdila, da ne samo, da laetril ni učinkovit, temveč da je celo strupen (vsebuje spojino cianida), zato je tudi prepovedan. Mimogrede, laetrila kot prehranskega dopolnila tudi v Sloveniji ne boste dobili. Je pa zato poleti na voljo obilo marelic in drugega koščičastega sadja. V vseh koščicah je jedrce, ki vsebuje laetril, le da ga je v marelicah največ.

Po ozdravitvi v zapor

Verjetno ena najbolj znanih zgodb o zdravljenju z laetrilom je tista slavnega igralca Steva McQueena (s konca 70. let), ki se je šel zdravit v Mehiko, ker je bilo, in je še, alternativno zdravljenje v ZDA prepovedano. Zdravil naj bi se z Gersonovo terapijo (kar zadeva prehrano in kavni klistir), pa tudi z drugimi terapijami, med njimi z laetrilom. Znani igralec je imel tako imenovani plevralni mezoteliom, raka, ki je povezan z izpostavljenostjo azbestu. Ta rak je večinoma neozdravljiv, bolniki imajo slabo prognozo.

Steve McQueen se je v Mehiki zdravil tri mesece, se vrnil v ZDA, toda zaradi slabega počutja je šel ponovno na zdravljenje. Takrat so ga operirali zaradi večjih tumorjev v trebušni votlini. Nekaj ur po operaciji je umrl. Druga znana in precej drugačna pa je zgodba športnika, rokoborca Jasona Vala (novembra lani je ponovno zmagal na turnirju v ZDA), ki je trikrat premagal raka. Zdravniki so mu rekli, da je njegova bolezen smrtna. Jason se je odločil za alternativno zdravljenje z mareličnimi koščicami (laetril) in  molitvijo.

Pozdravil se je in potem o svoji ozdravitvi tudi javno spregovoril. Ker v ZDA laetrila ni bilo mogoče dobiti, je ustanovil podjetje za internetno prodajo in laetril  uvažal ter pošiljal po ZDA in drugod po svetu, obenem pa je prav v vsakem mediju, ki ga je za to prosil, objavil svojo zgodbo o ozdravitvi z laetrilom. To se je končalo, ko mu je FDA zasegla vso zalogo laetrila, njega pa postavila pred sodišče (zelo podobna je zgodba v filmu The Dallas Buyers Club, le da se nanaša na HIV oziroma aids). Leta 2003 je bil obsojen na pet let zapora. Svoboden je bil spet septembra 2008 in je svoje poslanstvo nadaljeval tam, kjer ga je pred leti prekinil, le da je postal previdnejši. Javno pa je povedal, da se bo spet posvetil rokoborbi in postal najboljši na svetu.