Zdravje

Pazite, da vas ne "položil" gripa!

Marijana Mandić
31. 1. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ali lahko zbolite, tudi če se cepite? Kaj storiti, če je vaš sodelavec poln virusov? So naravna zdravila za lajšanje tegob vredna denarcev? Kaj še morate vedeti o gripi, da se ji lahko izognete?

Dreamstime

Kaj sploh je gripa?

Simptomi gripe se pojavijo 24 do 48 ur po okužbi. Marsikateri bolnik s prehladom je prepričan, da ima gripo, toda simptomi gripe se razvijejo veliko hitreje, v nekaj urah, in so precej hujši.  Gripo prepoznamo po visoki telesni temperaturi, kašlju, bolečinah v mišicah, hudi slabosti, pogostem kihanju, neprehodnem nosu in izcedku iz njega, pekoči bolečini v  žrelu, glavobolu, bruhanju in driski.

 Ali me cepivo zanesljivo varuje pred gripo?

Da začne učinkovati, potrebuje nekaj tednov, zato nekateri zbolijo za gripo tik pred cepljenjem ali kmalu po njem. Nobeno cepivo ni stoodstotno zanesljivo, je pa  najboljša zaščita pred sezonskimi virusi. Več ljudi ko se cepi oziroma bolj ko smo precepljeni, več je možnosti, da gripo izkoreninimo. Pa pomislimo takole: če se cepi učiteljica, bo zaščitila tudi svojo družino, sodelavce in šolske otroke.

 Kajenje odpira pot gripoznim zapletom

Ne le da nikotin pobije ogromno imunskih celic, ampak nam tudi onemogoča, da bi viruse izkašljali. Cigaretni dim namreč uničuje pljučno tkivo tako agresivno, da na njem izdolbe drobne luknjice, obenem pa uničuje dlačice, migetalke na pljučih, ki delujejo kot metlica, kadar prispejo do spodnjih dihalnih poti virusi. Tako se, če opustimo kajenje, lažje izognemo tudi gripoznim zapletom, na primer pljučnici, ki je lahko pri starejših ljudeh in pri otrocih, mlajših od pet let, smrtno nevarna.

Za koga je še gripa lahko smrtno nevarna?

Smrtno nevarna je lahko za plod nosečnice, zato je cepljenje za bodoče mamice še posebej priporočljivo. Posebno ogroženi so tudi ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, denimo bolniki z virusom HIV ali aidsom, ter bolniki, ki prejemajo zdravila proti raku ali kortikosteroide. Ogroženi so ljudje s kroničnimi pljučnimi boleznimi ali astmatiki s hujšimi napadi, bolniki s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in drugimi motnjami presnove. Gripa oziroma z njo povezana pljučnica je nevarna še za bolnike z mišično distrofijo in za tiste, ki so nedavno preživeli možgansko kap.

 Preventiva

Da ne bi vso zimo greli postelje, se morate tudi malce potruditi; veliko spite, krožnik je dobro obložiti s čim več zelenjave in sadja, popiti je treba veliko čajev in vode, najmanj štirikrat na teden se dobro prepotite. Že polurni sprehod dvigne raven obrambnih celic, obenem pa zbistri misli in duha. A da ne bo pomote, če že imate vročino in vse znake gripe, pozabite na šport vsaj za tri dni, sicer vam bo le še slabše.

 Glejte, kaj kupite!

Ni vsako naravno zdravilo vredno vašega denarja. Dokazali so, da so za zaščito pred prehladom in hitrejše prebolevanje prehladnih obolenj učinkoviti ehinaceja, po naše ameriški slamnik, islandski lišaj in žajbelj. Morda pa vam ne bo treba kupiti niti tega, če boste ob bolečem grlu grgrali slano vodo, ob kašljanju pa pili čaj z limono in medom. Če imate zamašen nos, si pripravite inhalacijo z vodno paro.

 Posvarite sodelavce in jih obvarujte!

Z gripo lahko okužite druge, tudi če menite, da niste bolni ali le za vzorec prehlajeni. Morda pa imate le močan imunski sistem in zato šibkejše znake bolezni. Skratka, gripa je zelo nalezljiva, zato se izogibajte vsakemu, ki pokašljuje in smrka. Če mu že sežete v roko, si jo nato umijte. Ob kašlju ali kihanju si z robčkom pokrijte nos in usta, nakar ga  zavrzite. Redno čistite površine, ki se jih s sodelavci pogosto dotikate; službene telefone, tipkovnice, kljuke. In bodite, če zbolite za gripo, uvidevni do najbližjih. Zlato pravilo za gripozne bolnike, ki ne želijo bolezni prenašati, je, da je treba ostati doma vsaj še 24 ur po tem, ko vam je vročina padla.

 Kako naj si znižam telesno temperaturo?

O povišani telesni temperaturi govorimo, kadar ta preseže 38 stopinj Celzija. Če pri sebi ali svojem otroku namerite vročino, si lahko pomagate z naslednjimi ukrepi:

-         Uživajte veliko tekočine.

-         Vzemite paracetamol ali ibuprofen, ki ublažita tudi bolečine v mišicah. Pri otrocih skrbno prilagodite odmerke zdravila njihovi starosti.

-         Temperatura v sobi naj ne bo ne previsoka ne prenizka.

-         Ne oblačite se pretirano. Otroka s povišano telesno temperaturo ne zavijajte v odeje.

-         Zadnje raziskave kažejo, da hladni obkladki ne zbijajo vročine, si jih pa privoščite, če se tako bolje počutite.