Zdravje

Mleko, ki to oni

Maša Rener/M.J.
30. 1. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Imate laktozno intoleranco ali želite preprosto poskusiti kaj novega? Pripravite si sami rastlinsko mleko s pomočjo enega od naslednjih receptov.

Thinkstock

SOJINO MLEKO
Potrebujete: 250 gramov eko bele soje, 2,5 litra vode
Sojo najprej čez noč namočite. Naslednji dan jo skupaj z vodo čim bolj drobno zmeljite v mešalniku. Dobljeno zmes nato še precedite skozi fino cedilo ali gazo/kuhinjsko krpo. Tekočino prelijte v večji lonec in jo počasi kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut. Vmes jo občasno premešajte in dodajte ščepec soli. Dobljen napitek ima zelo izrazit okus, zato mu lahko po želji dodate še vaniljev sladkor, kakav, agavin sirup ali kakšno drugo naravno sladilo. Mlečni napitek lahko hranite v hladilniku približno 1 teden.


OVSENO MLEKO
Potrebujete: ½ skodelice ovsenih kosmičev, 2 skodelici vode
Ovsene kosmiče lahko pred pripravo namočite v vodo za eno uro, ni pa nujno. Nato kosmiče dobro zmeljite v multipraktiku, dokler ne dobite fine mase. To nato precedite skozi čisto krpo ali gazo. Rastlinsko mleko lahko v hladilniku hranite en teden, dodajate ga doma pripravljenim zmešančkom ali ga prelijte čez kosmiče.

 

MANDLJEVO MLEKO
Potrebujete: skodelico mandljev, 4 skodelice vode, 4 datlje
Mandlje najprej namočite v vodo in po 8 urah precedite. Voda, v kateri so se namakali, vsebuje veliko hranil, zato jo lahko uporabite za zalivanje rastlin. Odcejene mandlje v mešalniku približno 2 minuti mešajte s 4 skodelicami vode. Po želji lahko vmes dodate še izvleček vanilje, agavin sirup in nekaj razkoščičenih datljev za slajši okus. Napitek precedite skozi gazo in spravite v hladilnik, kjer vas bo počakal do štiri dni. Precejene ostanke mandljev razporedite po pladnju in za 3 ure pustite v pečici pri najnižji temperaturi. Tako dehidrirane mandlje lahko uporabite pri pripravi peciva, kruha ali kuhi.