Zdravje

Igrajo se z otroškimi srci, otroci pa medtem trpijo

Milka Krapež/M.J.
29. 1. 2014, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Neverjetni zapleti, ki jih nikdar ne bi smelo biti. Zgodba o operacijah otrok s prirojenimi srčnimi napakami se še kar naprej zapleta.

Od leta 2007, ko je slovenske otroke začel operirati dr. Mishaly, pa do danes postaja vse bolj jasno, da nekoga izraelski kirurg močno moti. Že leta 2012 je kazalo, da se bo program sesul, vendar so ga »rešili« starši otrok, ki jih je dr. Mishaly že operiral, in tisti, ki so na operacijo še čakali. Konec lanskega leta se je zgodba ponovila. Starši otrok, ki potrebujejo operacijo, se bojijo, da izraelskega kirurga v Slovenijo ne bo več.

V UKC Ljubljana (dr. Sergej Hojker, dr. Tomislav Klokočovnik in dr. Rajko Kenda) so pretekli četrtek pred zelo veliko množico novinarjev poskušali pojasniti, kaj se dogaja s programom operacij otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Njihovo pojasnjevanje lahko strnemo v zagotovilo, da se program v Ljubljani ne ukinja, da bodo otroke z zahtevnejšimi napakami operirali v Münchnu, druge pa bo v Ljubljani operiral srbski kirurg dr. Igor Šehić. Prav tako nameravajo poskrbeti, da se bosta v najkrajšem možnem času za tovrstne operacije izobrazila dva domača kirurga.
 
In še, da bo dr. David Mishaly skladno s pogodbo, ki jo ima z UKC Ljubljana, operiral otroke, ki jih je enkrat že, a njihovo srce zahteva več operacij. Obenem pa so civilno družbo, društvo staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami Velik srček, naravnost obtožili, da je povzročila »takšno zmedo« s svojimi izjavami na spletnih straneh in z obiski pri predstavnikih parlamentarnih strank ter »celo pri predsedniku države«. Iz njihovih besed je bilo mogoče razbrati, da je za sedanje stanje pravzaprav kriv dr. Mishaly, ker sodelavci v UKC naj ne bi bili zadovoljni z njegovim odnosom do njih. Krivdo naj bi v enaki meri nosil tudi dr. Robert Blumauer, s katerim sodelavci tudi niso bili zadovoljni. Posebej pa je presenetilo (ali pa pravzaprav sploh ne), kako se je dr. Klokočovnik trudil izničiti uspehe dr. Blumauerja, češ da je dober za enostavne operacije.
 

Starši odpovedali operacije. Starši dveh otrok so pretekli teden odpovedali operacijo pri dr. Šehiću, ker niso vedeli, ali mu lahko zaupajo ali ne. V prihodnjih dneh naj bi dr. Šehić operiral še nekaj otrok. Toda sam je povedal, da tega v prihodnje ne bo počel, če ne bo užival zaupanja staršev. Po besedah vodstva kardiokirurške klinike je tistih deset zdravnikov, ki so se podpisali pod ugovor vesti, z njim in njegovim načinom dela (po operaciji namerava ostati še dva ali tri dni tukaj) zadovoljnih.
A čeprav je dr. Kenda na tiskovni konferenci dejal, da so vse težave povzročili starši s peticijo (podpisalo jo je okrog 15.000 državljanov) in objavami na spletnih straneh, ima zgodba korenine drugje.  

UKC potuje v München. Sredi oktobra 2013 je tedanje vodstvo UKC Ljubljana obiskalo Deutsches Herzzentrum (Nemški center za srce) v Münchnu. Tretjega  decembra so v UKC Ljubljana od nemških sogovornikov prejeli »koncept možnega sodelovanja«, v katerem nemški strokovnjaki pravijo: da je treba imeti za tovrstne operacije izurjeno skupino ljudi (poleg dobrega kirurga), da bodo lahko prišli naši delavci (sestre, perfuzionist, anesteziolog, specialist intenzivne nege, kardiolog) gledat, kako to delajo v Münchnu, da pa bo posebna pozornost namenjena izboljšanju možnosti za zdravljenje kompleksnih srčnih napak v Ljubljani.

Seveda pa bi bilo možno optimalno učenje slovenskih kolegov samo, če bi imeli nemško dovoljenje za delo, ki pa ga lahko dobijo le, če znajo tekoče nemško. Kljub temu bodo slovenskim kolegom omogočili vpogled v vse postopke, ki so potrebni za uspešno operacijo prirojene srčne napake. V nadaljevanju Nemci pravijo, da ne bodo hodili operirat v Ljubljano, ker menijo, da je uspeh zagotovljen samo z lastno ekipo in opremo. Želijo in ponujajo zdravljenje otrok s takimi srčnimi napakami, ki jih zdaj ni mogoče zdraviti v Ljubljani.