Zdravje

Nevaren lepotni trend - uporaba belila v maskah za obraz!

S.M.
25. 1. 2014, 21.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pojavil se je nevaren nov trend za maske za sijočo kožo, ki jo lahko naredite doma.

Maska namreč vsebuje domače belilo. Kljub mnogim zdravniškim opozorilom, da lahko belilo trajno opeče in poškoduje kožo, se na različnih lepotnih forumih vedno pogosteje pojavljajo recepti in nasveti v katerih trdijo, da uporaba belila v maskah pomaga pri zmanjševanju gub in obnovitvi kože.

Ideja za tovrstne maske se je pojavila zaradi novembrskih raziskav standfordske univerze na kateri so študentje medicine kopali miši vsak dan za 30 minut v kopeli z dodatkom belila. Dokazali so, da so imele miši po uporabi kopeli lepšo kožo, boljšo dlako - tudi rast ter so se njihove poškodbe hitreje celile.

Kljub dokazanim dejstvom na miših pa strokovnjaki opozarjajo, da je takšna uporaba belila lahko zelo nevarna in lahko močno poškoduje kožo. Eden izmed strokovnjakov na tem področju je tudi plastični kirurg dr. Shapiro, ki pravi, da seveda ima belilo potencial v tovrstnih postopkih, saj utrjuje kolagen, vendar je za takšno uporabo potrebno še veliko dela in raziskav. Za uporabo doma narejenih mask pa poudarja, da ima lahko hude in trajne posledice.