Zdravje

Slabokrvnost je lahko posledica neustrezne prehrane

S.J./M.J.
22. 1. 2014, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Neustrezna prehrana lahko pogosto privede do slabokrvnosti ali anemije. Anemija je bolezen, pri kateri je koncentracija krvnega barvila hemoglobina pod normalno vrednostjo. V rdečih krvnih celicah, eritrocitih, so molekule hemoglobina, ki prenašajo kisih iz pljuč v tkiva.

Sara Goršek Bobek, uni. dipl. inž. živ. teh./Healthness center za zdravo življenje

»Z ustrezno prehrano lahko preventivno vplivamo le na pojav anemije zaradi pomanjkanja železa in megaloblastne anemije. Obolevnost narašča tudi pri otrocih,« pravi Sara Goršek Bobek, uni. dipl. inž. živ. teh., ki v Healthness centru za zdravo življenje svetuje strankam glede prehrane.

Obstaja več vrst anemij:

  • anemija zaradi pomanjkanja železa,
  • aplastična anemija - pomanjkljiva tvorba eritrocitov v kostnem mozgu,
  • hemolitična anemija - nenormalni hitri propad eritrocitov,
  • megaloblastna anemija - pomanjkljiva preskrba z vitaminom B in s folno kislino, zato se tvorijo deformirani eritrociti, ki imajo zmanjšano sposobnost prenašanja kisika.

Simptomi so glavobol, stalna utrujenost, zaspanost, zmanjšan apetit, neodpornost proti infekcijam in slaba delovna storilnost, omotičnost zaradi nezadostnih količin kisika, ki dospe v možgane. Do slabokrvnosti pride, če hrana ne vsebuje dovolj beljakovin oziroma aminokislin, ki so potrebne za tvorbo hemoglobina, če ni v hrani dovolj vitamina B12, folne kisline, železa, bakra, kobalta in če primanjkuje vitamina C. Ker se vitamin B12 nahaja večinoma v živilih živalskega izvora, je pojav megaloblastne anemije bolj pogost pri strogih vegetarijancih.

Živila z večjo vsebnostjo so stročnice, drobovina, rdeče meso, brokoli, rdeča pesa, rumenjak, oreščki, morski sadeži, zato je zelo koristno, če so ta živila čimvečkrat na vašem jedilniku.

Za normalno resorbcijo železa je potrebna tudi zdrava želodčna in črevesna sluznica. Če je hrana dovolj pestra, mešana, vsebuje vse hranilne snovi, ki so potrebne za tvorbo hemoglobina, ni nevarnosti, da bi se pojavila slabokrvnost. Če gre za hujše oblike slabokrvnosti, pa so potrebni ustrezni vitaminski in mineralni dodatki, ki jih predpiše zdravnik.