Zdravje

Raka na materničnem vratu lahko preprečite!

STA/N.J.
19. 1. 2014, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Začenja se Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana poudarjajo, da imajo ženske, ki se redno udeležujejo ginekoloških pregledov, med 70 in 80 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV pred prvo okužbo.

Arhiv Svet24
Če bo rVSV-ZEBOV-GP odobren, bi ga lahko uporabili ob naslednjem izbruhu ebole.

Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je tako verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna. V Sloveniji je od leta 2003 organiziran populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA), od leta 2009 pa pri nas poteka tudi brezplačno cepljenje deklic proti HPV v šestem, za zamudnice pa tudi v osmem razredu osnovne šole.

Slovenke dobro sprejele program

Slovenske ženske so presejalni program ZORA dobro sprejele in več kot 70 odstotkov se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Tako je bilo v letu 2012 zabeleženo najmanj novih rakov materničnega vratu v zadnjih 60 letih. V tem letu je zbolelo 117 žensk, skoraj polovico žensk manj kot leta 2003 (ko je bil uveden program ZORA) in okoli 60 odstotkov žensk manj kot v začetku 60. let, ko je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji največja. Na inštitutu opozarjajo, da je to tudi v evropskem merilu odličen uspeh.

Starejše se premalo udeležujejo

Večina žensk, ki zboli za rakom materničnega vratu, se ne udeležuje redno programa ZORA. Neodzivnice praviloma zbolijo za razširjeno ali razsejano obliko raka, pri katerem je napoved izida bolezni slabša. Pri ženskah, ki se redno udeležujejo presejalnih pregledov, namreč praviloma odkrijejo že predrakave spremembe ali pa raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv, ženska pa praviloma ohrani maternico in lahko še vedno zanosi. V Sloveniji se pregledov premalo udeležujejo predvsem starejše ženske, med 50 in 64. letom starosti.

Premajhna preceplenost deklic

Precepljenost deklic pa je razmeroma nizka (55-odstotna). Ob tem na inštitutu opozarjajo, da bodo necepljene deklice pozneje v življenju bolj ogrožene za predrakave spremembe in raka materničnega vratu kot cepljene vrstnice.