Zdravje

Stresimo Slovenijo

Biba Jamnik Vidic
11. 1. 2014, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Terapevtka Boža Jemc že 26 let pomaga ljudem do boljšega počutja in zdravja z različnimi tehnikami.Ko sva se z Božo, ki pomaga ljudem do boljšega počutja in zdravja z različnimi tehnikami. kot so bioenergija, kitajska in indijska masaža, Bownova terapija, ter svetovanjem o preventivnih merah po ajurvedi v povezavi z vedsko astrologijo, dogovarjali, da bi za naše bralke in bralce pripravila napoved ob začetku novega leta, mi je takole rekla: »Napoved vsakega resnega astrologa je sila zahtevna in nehvaležna in se je ne da povedati v nekaj stavkih.

Andrej Križ

Zame je pomembneje, da človek spozna, kje se vsakič zatakne in zakaj mora vedno znova ponavljati učne ure življenja. Ta pot ni lahka: srečevanje s svojimi lastnostmi, ki jih ne maramo, nekaterih sploh ne prepoznavamo, ker so tako naše, in nam slabijo kvaliteto življenja, zdravje, odnose, kreativnost. Vendar ko nam to uspe …, imamo končno orodje. Pa še dostopno je vsem. Govorim o TRE, metodi, ki je ljudje pri nas še ne poznajo. Prva skupina inštruktorjev se je namreč začela izobraževati šele pred letom dni.«

Darilo za rojstni dan. Lani si je Boža za svoj petdeseti rojstni dan podarila udeležbo na tečaju TRE. Ta jo je tako navdušil, da se je nemudoma vpisala na izobraževanje za inštruktorico pri Jelki Slapar, gospe, ki so jo nekateri spoznali, ko je pred desetimi leti iz Avstralije, kjer živi, v Slovenijo prinesla znanje o Bownovi terapiji. »Gospa Jelka je s takim navdušenjem govorila o TRE! Prepoznala je, da ima pomembno vlogo pri zmanjševanju stresa in trpljenja v naši družbi in našem življenju.« Zadnja tri leta Slaparjeva po vsej Avstraliji vodi, za osebe in skupnosti, ki so preživeli požare in poplave, skupinska ter individualna izobraževanja o metodi TRE.
 
Tudi Boža je že prvi dan začutila, da stvar deluje. »Dogajalo se je tako v telesu kot v umu in čustvih. Kar odpiralo se mi je, moji sklepi so postali veliko bolj gibljivi, počutila sem se, kot da bi bila brez teže, spala sem kot dojenček, kronična utrujenost je izginila. Dan sem začela in končala s smehom.« Vse to je dosegla s posebnimi vajami, ki sprožijo nevrogeno tresenje, s katerim se sprošča napetost v telesu. »Ker je telo modro, točno ve, katere napetosti je treba sprostiti. Vsa zakrčenost v mišicah se po nekem svojem redu začne sproščati, posledično se sprostijo tudi naše čustvene stiske in preobremenjeni um. Ko začnemo prazniti nahrbtnik, v katerem smo vse svoje življenje odlagali stisko, bolečine, dogodke, ki so nas zaznamovali in oblikovali, se nam začne življenje spreminjati, postajamo svobodni. Spustimo bolečino in zadržimo samo tisto, kar je za nas dobro. Še vedno se zavedamo, da je bilo za nas nekaj boleče, vendar tega ne nosimo več s seboj. Ker se nam zaradi tega izboljša kvaliteta življenja, to posredno vpliva tudi na naše zdravje. Manj ko smo v stresu, manj imamo možnosti, da bomo zboleli.«
 

TRE – Trauma Releasing Exercises. To so vaje za sproščanje travme, napetosti in stresa, ki jih je razvil doktor David Berceli, klinični socialni delavec, masažni terapevt, bioenergetski terapevt in področni travmatolog. Ko je Berceli živel na kriznih žariščih v Afriki in na Bližnjem vzhodu, se je ukvarjal z ljudmi s posttravmatsko stresno motnjo. Ugotovil je, da ob vsaki nevarnosti, naj bo fizična ali čustvena, telo samodejno reagira, in sicer tako, da zakrči mišice. Hujša je travma, večja je zakrčenost v našem telesu. »Vsi poznamo občutek strahu, ki je tako močan, da se začne naše telo tresti. Gre za povsem naraven proces, ki se samodejno aktivira v možganskem deblu.

Z nevrogenim tresenjem si telo pomaga, da spet pride v stanje sprostitve. V današnjem času, ko je nezaželeno kazati čustva in občutke, smo te reakcije telesa zavestno zablokirali. V nas se zato začne kopičiti cela gora napetosti, zaskrbljenosti, strahu, jeze in besa. Naše telo postaja vedno bolj okorno, mišice hrbta nas vlečejo skupaj, pojavljajo se različne bolezni, postajamo vedno bolj razdražljivi, naš obraz izdaja napetost, strah, skrb in bolečino. Naše telo je skoraj ves čas v stresu in posledično v krču. Travm pa imamo več, kot si predstavljamo in upamo priznati."