Zdravje

Da vas ne bo bolelo...

Ajda Janovsky/M.J.
23. 12. 2013, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bodite kraljica decembrskih zabav brez stranskih učinkov morebitnega kozarčka ali dveh preveč. Nemogoče? Preizkusite šest skrivnostnih receptov, ki resnično delujejo.

Thinkstock

Skrivnost št. 1: H₂0
Voda prej, potem in vmes je najboljše zagotovilo za čilo in zdravo jutro. Popijte je najmanj pol litra, še preden se odpravite na zabavo, med uživanjem alkoholnih pijač pa si vsake toliko časa privoščite še dva decilitra te zdrave tekočine. Dr. Daniel K. Hall-Flavin, ki se ukvarja s psihologijo odvisnosti na ameriški kliniki Mayo, svetuje, da je, preden greste spat, popijete še od štiri do pet decilitrov, pametno pa je, da si steklenico z vodo pred spanjem pripravite na nočno omarico. Zjutraj vam bo prišla še kako prav.


Skrivnost št. 2: Vitamini
Čeprav si znanstveniki o pozitivnem delovanju vitaminov proti postalkoholnemu slabemu počutju niso edini, pri uživanju svežega sadja, še zlasti agrumov, mnogi uporabniki tega ljudskega zdravila za mačka poročajo o pozitivnih rezultatih. Legendarnemu receptu, kombinaciji limoninega soka in kave, se kljub temu rajši izognite – kava vam bo namreč še dodatno posrkala zaradi alkohola že tako borno količino vode iz telesa, zaradi česar bodo glavobol in drugi stranski učinki prekrokane noči le še hujši.

 

Skrivnost št. 3: Uživajte hitro hrano
Zdravljenje alkoholnega mačka je edina priložnost, pri kateri je uživanje hitre hrane zares zdravo. Med samim pitjem alkohola zaužijte čim bolj masten burek ali hamburger, saj bo maščoba upočasnila absorpcijo alkohola v telesu. Za zajtrk si dan po prekrokani noči privoščite umešana jajca. Cistein, aminokislina v jajcih, pomaga uničiti acetaldehid – to delo bodo, če jajc ne boste zaužili, v polni meri morala opraviti vaša jetra. Če jajcem dodate še kruh, ste ubili dve muhi na en mah: maček lahko povzroči padec krvnega sladkorja. Z odmerkom ogljikovih hidratov boste ponovno vzpostavili ravnotežje.