Zdravje

Zaupajte zdravnikom, ne kar vsaki kozmetičarki

5. 12. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenija je ena od redkih evropskih držav, ki nima urejenega področja uporabe laserjev v medicinske in kozmetične namene. Na to že vrsto let opozarja mag. Metka Adamič, dr. med. spec. derma., ena od najbolj priznanih strokovnjakov na tem področju na evropski in svetovni ravni.

Uporaba laserjev se je v moderni dermatologiji izjemno razmahnila. To pa še ne pomeni, da so laserji naprave, s katerimi lahko ravna kdorkoli. Laserji imajo močno delovanje, zato je pomembno, da je oseba, ki z njim ravna, strokovno dobro usposobljena.

Metka Adamič zato svari pred uporabo laserjev in aparatov IPL v kozmetičnih salonih: »Z napravo za lasersko odstranjevanje dlak mora ravnati zdravnik, saj mora pred posegom preveriti različne dejavnike, ki bistveno vplivajo na nastavitev naprave in potek posega. Tega nekdo brez ustreznega strokovnega znanja ne more storiti. Navsezadnje je lasersko odstranjevanje dlak agresiven poseg. In zato je treba skrbno premisliti, komu bomo zaupali svojo kožo.«

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki nima uravnane uporabe laserjev in drugih svetlobnih naprav v medicinske in kozmetične namene, zato z njimi lahko ravna vsakdo. Posledično se mag. Adamičeva v svoji ambulanti v Dermatološkem centru Parmova v Ljubljani srečuje s poškodbami, ki so jih pacienti dobili zaradi nepravilne uporabe in neveščosti osebja v kozmetičnih salonih.

Po drugi strani pa ugotavlja, da je stopnja ozaveščenosti na tem področju slaba in da ljudje od tovrstnih posegov v kozmetičnih salonih pričakujejo nerealne učinke, v nekaterih primerih ponudniki teh storitev celo zavestno zavajajo potrošnike.

Metka opaža tudi, da je izraz lasersko odstranjevanje dlak postal splošen izraz za vse vrste odstranjevanja dlak s svetlobnimi pulznimi napravami. A večina naprav, ki jih srečamo v slovenskih kozmetičnih salonih, ni laserjev. Tam se pravzaprav srečujemo s tehnologijo IPL oziroma intenzivnimi svetlobnimi viri, ki delujejo drugače kot laser.

Pri napravah IPL je tveganje za poškodbe večje, saj svetloba deluje na celotno kožo, in ne zgolj na dlake kot v primeru laserja. Nekatere naprave IPL delujejo tudi v svetlobnem spektru UV, kar pomeni, da podobno kot solarij v našo kožo neposredno vnašajo UV-žarke.

Lasersko odstranjevanje dlak je bilo sicer prvotno namenjeno zdravljenju prekomerne poraščenosti, estetski ideali v zadnjem desetletju pa so privedli do tega, da je ta poseg eden najbolj pogostih lepotnih posegov med ženskami in moškimi. Sezona laserskega odstranjevanja dlak so hladnejši meseci, saj se je po posegu treba izogibati sončenju in UV-žarkom.

Po navadi je za stalno odstranitev dlak treba opraviti povprečno 5-7 tretmajev, med katerimi je časovni razmik 4-8 tednov. Le tako so lahko zaradi rastnih ciklov zajete vse dlake, ki so v različnih rastnih fazah. Največ uspeha pri laserskem posegu lahko pričakujejo ljudje zelo svetle polti s temnimi dlakami. Sivih in svetlih dlak pa laser ne more odstraniti.

Mag. Adamičeva svetuje, da ravnanje z laserjem prepustite zdravniku, ki bo strokovno ocenil, kakšen laser oziroma svetlobni spekter je najprimernejši za vaš tip kože in kdaj posega ni varno opravljati. Poleg tega bo realno ocenil vaše možnosti za stalno odstranitev dlak, s čimer se boste izognili neralnim pričakovanjem in poznejšemu razočaranju.