Zdravje

Opozarja na izredno škodljive paštete na prodajnih policah

S.A.
25. 11. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Priljubljeni namaz, lahko iz kokošjega, puranjega, govejega mesa, tunine … Trgovske police so dodobra založene z različnimi vrstami paštete in ljudje jih, resnici na ljubo, pogosto kupujemo. O kupljeni pašteti smo se pogovarjali s prehransko terapevtko, ki meni, da bi bilo bolje, če bi si jo pripravili doma. Vas zanima, zakaj?

 »Pašteta spada med nezdravo hitro hrano,« se glasi mnenje Alje Dimic, prehranske terapevtke iz Centra Holistic. Po njenem namreč najdemo v pašteti živalske beljakovine, ki so lahko vzrok za sladkorno bolezen, povzročajo notranja vnetja, prebavne težave, težave s kožo, akne in druge izpuščaje, debelost … »Veliko vrst paštet vsebuje svinjsko maščobo (če nima certifikata halal),« še meni in dodaja, da vsebujejo močna antioksidanta E 300 in E 330, ki sta odgovorna za dolgo življenjsko dobo živil (do nekaj let).»Po nekaterih razlagah sta odgovorna za nastanek raka na ustni votlini,« doda. Ko govorimo o problematičnih sestavinah paštete, pa po njenem ne smemo pozabiti tudi na ojačevalce arome (E 621) in sol.

Shutterstock

Poznamo več vrst paštete (iz tunine, kokošjega, puranjega, govejega mesa …), pa bi lahko rekli, da je katera vrsta boljša oziroma bolj zdrava kot druga? »Ne moremo označiti ene vrste paštete za boljšo od druge, vse je odvisno od sestavin, ki jih določenemu mesu dodajajo. Zato svetujem, da ljudje berejo označbe. Podatki, kot so vsebnost mesa, maščob, soli, konzervansov, nam pokažejo, katera vrsta paštete je boljša,« svetuje.

Ustavimo se še pri kalorijah v pašteti. »Gre za visokokalorično hrano, saj večina vrst paštete vsebuje kar 25 gramov maščob na 100 gramov izdelka,« pravi Dimičeva, obenem pa našteje nekaj negativnih posledic paštete na naše telo: »Povzroča zasvojenost, sploh če je v njih mononatrijev glutamat, močan ojačevalec okusa – E621. Povzroča debelost, težave z dihanjem, nemirnost in hiperaktivnost otrok, trebušne krče, drisko, omotico, močno žejo in neprijeten občutek Meni še, da tudi preveč soli in natrija zasiči naše celice, da te zadržujejo vodo in onemogočajo vstop zdravih hranil v celice tkiv in organov in da pašteta povzroča težave s prebavo, jetri, ledvicami … »Velik odstotek maščob močno obremeni naša jetra in povzroča visok holesterol, pritisk in srčna obolenja,« dodaja.

Shutterstock

Ob vsem tem je po njenem bolje, da si pripravimo svojo domačo pašteto. Njen recept se glasi: »Potrebujemo skledico skuhanega in prej namočenega fižola (lahko izberete čičeriko ali lečo). Sesekljano čebulo, narezano rdečo papriko, narezan paradižnik, malo naravne morske soli, žličko lanenega olja, sesekljan peteršilj in po izbiri tudi druge začimbe. Vse sestavine dobro zmešajte v mešalniku in postavite v hladilnik za eno uro.«