Zdravje

Bi verjeli, da ima zobe iz urina

24. 11. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajski znanstveniki opisujejo, kako lahko matične celice pridobijo iz urina (uporabili so miši) in kako lahko potem iz teh celic 'vzgojijo' skoraj katerikoli organ oziroma tkivo, tudi zobe. Zato upajo, da bodo lahko v prihodnosti 'vzgojili' prave zobe, ki bi jih vsadili v človekovo čeljust.

To pomeni, da bi bili zobje 'narejeni po meri', saj naj bi pri tem uporabili urin človeka, ki mu bodo izdelali oziroma vzgojili zob, če se tako izrazimo.

Že prej je bilo znano, da matične celice lahko pridobijo tudi iz urina. Znano je bilo tudi, da lahko iz njih nastanejo različni tipi celic, od nevronov do celic srčne mišice. Novo pa je, da je mogoče iz njih 'vzgojiti' tudi tak del človekovega telesa, kot je zob. Sistem je zelo podoben naravnemu razvoju zob, ki je plod interakcije med različnimi tipi celic: epitelijskimi, iz katerih nastane sklenina, in mesenhimalnimi, iz katerih nastanejo tri druge glavne sestavine zob (dentin, cement in pulpa). V raziskavi so zmešali različne celice in jih transplantirali v miši.

Čez tri tedne so jim zrasle tvorbe, ki so na pogled in tudi po sestavi skoraj identične zobem. Uspešnost takega vzgajanja zob je okrog 30-odstotna. Glavna pomanjkljivost je, da niso dovolj trdni, imajo le tretjino naravne trdnosti človeških zob. Toda strokovnjaki pravijo, da je to verjetno posledica tega, da so uporabili miši in njihove celice.

Predvidevajo, da bi bilo pri človeku drugače. S takim pridobivanjem novih zob se odpira nova razsežnost regenerativne medicine. Si lahko predstavljate, da pridete k zdravniku z lončkom svojega urina, čez tri tedne (ali kolikor dolgo bo že potrebno za to) pa vam bo vsadil nov zob, ki ga bodo vzgojili iz njega. Meji na znanstveno fantastiko.