Zdravje

Dovolj je že samo nekaj kapljic

19. 11. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

»Samo nekaj kapljic je dovolj, da doživimo čisti užitek,« pravi Kirsten Dunst (31), slavna ameriška igralka in pevka, ko govori o svojem najpomembnejšem lepotnem pripomočku: eteričnih oljih. Ta zlasti jeseni in pozimi uporablja za masažo ali kopel, večkrat pa jih preprosto kane kar v svečnik in uživa v prijetnih vonjavah aromaterapije.

Vplivajo na podzavest

Dišavna ali eterična olja so znana po svojem izrazitem vonju, ki učinkuje neposredno na podzavest in tako vpliva na počutje in razpoloženje, obnovi vitalnost, okrepi imunski sistem ter zdravi brez škodljivih stranskih učinkov.

Kirsten Dunst, ki se je verjetno najbolj spominjate po vlogi v seriji filmov o Spidermanu, si dišavno olje za lepotičenje in sproščanje pripravi kar sama. V 30 ml osnovnega rastlinskega olja (mandljevo, sezamovo) zmeša 15 kapljic čistega naravnega eteričnega olja. To naredi po receptih za posebno počutje in potrebe, olje pa si vtre v senca, ga voha ali se z njim masira.

Za dvig razpoloženja: 8 kapljic bergamotke, 4 kapljice pomaranče, 1 kapljica črnega popra, 2 kapljici sandalovine

Zoper stres: 2 kapljici neroli, 4 kapljice sladke pomaranče, 2 kapljici kadilne bosvelije, 7 kapljic sivke

Za masažo napetih mišic: 2 kapljici bonzoina, 4 kapljice žajblja, 2 kapljici rožmarina, 7 kapljic sivke

Za hormonsko ravnovesje: 4 kapljice geranije, 2 kapljici vrtnice, 4 kapljice bergamotke, 5 kapljic sivke

Za več energije: 1 kapljica poprove mete, 1 kapljica črnega popra, 3 kapljice rožmarina, 3 kapljice limone 

Od svečk do kopeli


Za razvajanje je priporočljivo eterična olja dodajati masažnim oljem
(mešanico nato nanesete na spodnji del tilnika in nežno vmasirate v hrbet) ali kopelim, kajti med namakanjem se počasi vpijajo in pronicajo skozi kožo ter po krvi prodirajo v vse organe. S tem izboljšajo prekrvitev in presnovo ter pospešujejo izločanje odplak.

Lahko pa jih vsrkate tudi z dihali, čemur pravimo aromaterapija (preprosto odprete stekleničko in poduhate oziroma kanete nekaj kapljic v svečnik ali v vodo, ki je namenjena vlaženju zraka). Vonj eteričnih olj pride v nosno votlino in pošlje živčne signale v možgane. Ti pa pošljejo dražljaje naprej po hrbtenjači v vegetativni živčni sistem in dalje v sleherno celico organizma. Za aromaterapijo so primerna le naravna eterična olja, umetnih dišav živčni sistem ne zazna, zato nimajo zdravilnega učinka.