Zdravje

Zaobljena zadnjica je zdrava

K. Š.
18. 11. 2013, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na podlagi maščobe, ki se nabira na telesu, lahko znanstveniki ugotovijo naše zdravstvene težave. In ni vsa maščoba škodljiva – na nekaterih delih telesa je celo priporočljiva. To je ugotovila ena od raziskav, ki so jih izvedli na inštitutu za zdravje v Oxfordu, saj večja zadnjica pomeni manjšo možnost obolenja za sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi.

Thinkstock

Zaobljena zadnjica je zdrava
To je ugotovila ena od raziskav, ki so jih izvedli na inštitutu za zdravje v Oxfordu, saj večja zadnjica pomeni manjšo možnost obolenja za sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi. Na tem mestu se namreč nabirajo tiste maščobne kisline, ki bi bile za druge organe lahko škodljive, zato je prav, da se skladiščijo tam, kjer je to najbolj primerno. Tako maščobe na zadnjici pomenijo tudi manj slabega holesterola.

Dejstvo: zaobljena zadnjica lahko pomeni tudi preveč hormona estrogena, ki je lahko posledica jemanja kontracepcijskih tabletk, zadrževanja vode v telesu, čezmernega uživanja alkoholnih pijač ali drugih težav. Zato morate, če se seveda želite znebiti maščob na zadnjici, z jedilnika izločiti predelane ogljikove hidrate, sladkor, bel kruh in sladkane kosmiče.

Zadnjici prijazni so zelje, brokoli, ohrovt in cvetača. Ta zelenjava vsebuje ogromno fitokemikalij, ki izboljšujejo učinkovitost obdelave estrogena v jetrih. Uživajte pa tudi vlaknine, s katerimi boste pospešili presnovo in izločanje estrogena.

Kopičenje maščob na zadnjici zmanjšuje količino slabega holesterola v krvi in obenem povečuje količino dobrega, ki ščiti pred zamašitvijo arterij. Maščobne obloge na zadnjici na zdravje vplivajo pozitivno.

Jahalne hlače: zdravju prijazne
Preveč ženskega hormona estrogena vpliva na kopičenje maščobnih blazinic tudi na stegnih, s čimer ima težave večina žensk. Za tako imenovane 'jahalne hlače' je kriva genetika, ki narekuje, kje se vam bo maščoba najprej nakopičila.

Toda pozor! Ne bodite v skrbeh, sploh če imate opravka z jahalnimi hlačami. Prednost tega tipa postave je namreč manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni in srčno-žilnih obolenj.

To je razkrila danska raziskava, ki je obenem še ugotovila, da imajo ženske z ožjimi stegni večje težave s srčnimi boleznimi, predvsem v starosti. Zato ni več razloga, da bi se obremenjevali zaradi kakšnega dodatnega centimetra na stegnih. Le pozorni bodite, da boste svojo kondicijo na nogah vzdrževali s kardio vadbo.