Zdravje

Sladkorna bolezen je neozdravljiva, a obvladljiva

A.M. / STA
16. 11. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zadnjih desetletjih je razširjenost sladkorne bolezni dosegla razsežnosti epidemije. Pred to epidemijo ni varna nobena država in prav noben posameznik - ne glede na spol, raso ali socialno okolje, iz katerega izhaja, je na prireditvi ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v Krškem opozoril predsednik DZ Janko Veber.

Thinkstock

Res pa je, da je bolezen, ko gre za diabetes tipa 2, v veliki meri povezana z načinom življenja in jo je, ob zadostni ozaveščenosti, mogoče tudi preprečiti. Kot kronična bolezen je sladkorna bolezen lahko povezana z resnimi ekonomskimi in socialnimi posledicami. Globalno gledano terja diabetes letno toliko človeških življenj kot hiv oziroma aids ter predstavlja izjemno težko breme tako za zdravstvene sisteme kot tudi za gospodarstva, je opozoril Veber.

Izpostavil je, da se "brez ustreznega ukrepanja človeški, socialni in gospodarski katastrofi ne bomo mogli izogniti. Zato je svetovni dan sladkorne bolezni pomemben, saj se organizirano opozori javnost na te izjemno visoke številke in potrebo po ukrepanju".

Današnjo državno proslavo v počastitev svetovnega dne v Krškem je organiziralo Društvo diabetikov Posavje - Brežice.

Sladkorna bolezen je neozdravljiva kronična presnovna motnja, za katero je značilna povišana koncentracija sladkorja v krvi. Zvišan krvni sladkor povzroča okvaro oz. dolgoročno odpoved delovanja različnih organov. Med hudimi zapleti sladkorne bolezni so slepota, amputacije, srčni infarkt, možganska kap in odpoved ledvic. Sladkorna bolezen je neozdravljiva, a obvladljiva. Z voljo, znanjem in ponujeno pomočjo zdravstvenega osebja ter s podporo najbližjih lahko vsak posameznik prevzame nadzor nad sladkorno boleznijo in živi povsem normalno, poudarjajo v društvu.