Zdravje

Zakaj ne shujšam?

P. P.
4. 11. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velikokrat se nam zdi, da smo storili vse potrebno, da bi se znebili odvečnih kilogramov, pa nam vseeno ni uspelo. Kaj je vzrok? Postavili smo nekaj vprašanj: Ali pojem preveč krompirja? Moram res zvečer manj jesti? So morda vzrok hormoni? Ali jem premalo sadja?

Dvakrat dnevno topel obrok – ni to preveč?

Ni nujno. Odvisno je od tega, koliko kalorij vsebuje obrok, to pa ni odvisno od tega, ali je kuhan ali surov. Nasprotno: juha z veliko zelenjave je lahko zelo nasitna, a vseeno manj kalorična kot kos kruha s salamo in sirom ali solata z majoneznim prelivom. Pazite, da je glavna sestavina vseh obrokov zelenjava, ki nasiti z malo kalorijami. Če pa jeste kruh, ga je bolje jesti z nemastnimi oblogami.

Vozim se s kolesom, a se nič ne pozna

Pri športni dejavnosti gotovo pokurite več energije, a upoštevati morate tudi, da pri vsaki ne porabite enako kalorij. V dvajsetih minutah na kolesu pokurimo 80 kalorij, kar je malo večje jabolko. Dieta ima najboljši rezultat, če pazite na prehrano in se redno gibate. To vpliva tudi na dobro počutje.

Ali pojem preveč krompirja?

Krompir velja za redilno živilo, a v resnici je tak le ocvrti ali z maščobo obdelani krompir. Krompir nasiti, v oblicah ima le 70 kalorij na 100 gramov, vsebuje veliko balastnih snovi, s katerimi se izognemo napadom lakote. Vsebuje pa tudi vitamin C in kalij, zaradi katerega se dobro počutimo.

Kupujem le izdelke z oznako lahko – zakaj se mi to ne pozna?

Pod oznako lahko so po navadi izdelki z manj maščobami, medtem ko imajo sladkorjev ali kalorij lahko prav toliko kot običajni. Včasih so ti izdelki lahko celo bolj kalorični. Zato pazljivo berite deklaracije.

Moram res zvečer manj jesti?

Ne. Znanstveno dokazano to ni, v praksi pa velja, da je pomembno, kaj jemo pozno zvečer. Ogljikovi hidrati sproščajo inzulin, ki zavira izgorevanje maščob. Če se zvečer izogibamo ogljikovim hidratom, torej zavestno podpiramo telo pri razgradnji maščob.

Zakaj se kljub dieti nič ne zgodi?

Vzrokov je lahko več. Ste morda pomislili na pijače? Marsikatera vsebuje res veliko kalorij. S kokakolo lahko zaužijete tudi 460 kalorij, toliko jih vsebuje tudi pomarančni sok. A tem užitkom se vam ni treba povsem odpovedati – sok lahko razredčite z mineralno vodo ali si privoščite skodelico čaja.

So morda vzrok hormoni?

Morda. Večinoma pa velja: če zaužijete manj kalorij, boste pač shujšali. Res pa je, da se ob slabšem delovanju ščitnice upočasni presnova. Če ste pogosto utrujeni in vas rado zebe, je za to morda vzrok ščitnica. Sicer pa je treba upoštevati tudi dejstvo, da po 40. letu telo potrebuje manj energije.

Kako pomemben je zajtrk?

Zelo. Dan brez zajtrka je za postavo zelo slab. Če boste izpustili zajtrk, so veliko verjetnejši napadi lakote dopoldne. Poleg tega je zajtrk pomemben zaradi inzulinskega ravnotežja. Če zjutraj, ko vstanete, še ne morete zajtrkovati, si pripravite polnovredni zajtrk za na pot in ga pojejte, ko vas napade prva lakota.

Ali jem premalo sadja?

Tudi sadje je lahko razlog za povišano telesno težo, saj je bogato s sladkorjem (na primer banane in grozdje). Sladkor je sladkor, četudi je sadni. Zato tudi s sadjem ne pretiravajte.