Zdravje

Velikost je pomembna!

S.R.
3. 11. 2013, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Je že res, da se moški v spalnici precej obremenjujejo z velikostjo, a tokrat je govora o povsem drugi velikosti. Očitno ni pomembna velikost spolnega organa, temveč velikost oziroma obseg vratu.

Nova študija namreč kaže, da imajo moški, katerih obseg vratu meri več kot 35 centimetrov precej večje možnosti za erektilno disfunkcijo. V raziskavo je bilo vključenih več kot 90 moških starih med 40 in 60 let, izsledki raziskave pa so pokazali, da imajo tisti z večjimi vratovi precej več težav pri erekciji. Težave z erekcijo so sicer najpogostejši moški problem, saj prizadenejo skoraj polovico moških med 40 in 70 letom starosti.

Raziskavo so sicer opravili na medicinski univerzi v turški Ankari. Logika za rezultati je, da moški s širšim vratom trpijo za metaboličnim sindromom, ki je kombinacija visokega krvnega pritiska, sladkorne bolezni in prevelike telesne teže. Vsi našteti faktorji seveda lahko povzročijo erektilno disfunkcijo. Pacienti z metaboličnim sindromom in obsegom vratu nad 35 centimetrov imajo po mnenju raziskovalcev tako veliko možnost za erektilni disfunkcijo. Povezava med erektilno disfunkcijo in metaboličnim sindromom je sicer jasna, a tokrat je prvič, da so kot simptom upoštevali tudi obseg vratu.

Poleg tega naj bi večji vrat povečal tudi možnosti za spalno apneo (zastoj dihanja med spanjem). Da je vse ksupaj še huje tudi sama apnea negativno vpliva na spolno poželenje. Dr. David Goldmeier, strokovnjak za medicino spolnosti v bolnišnici St. Mary v Paddingtonu pravi, da se mu zdi raziskava ''zelo zanimiva''.