Zdravje

Hudičev krempeljc: brez stranskih učinkov

2. 11. 2013, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Snovi v hudičevem krempeljcu zmanjšajo bolečino (to je potrjeno tako za bolečine v kolkih kot v kolenih in rokah), ugodno pa vplivajo tudi na druge procese v telesu. Glavne snovi v vražjem kremplju, kakor mu tudi rečemo, so glikozidi. Učinkujejo tako, da preprečujejo sproščanje citokinov, ki spodbujajo vnetje, in tako vnetje zmanjšajo oziroma odpravijo.

Zmanjšujejo tudi posledice oksidacijskega stresa, ki je lahko v ozadju vnetnega procesa. V Franciji so opravili raziskavo, v kateri so učinke snovi iz vražjega kremplja primerjali z učinkom običajnih zdravil proti bolečinam, ki jih predpisujejo zdravniki. Ugotovili so, da učinkujejo enako kot navadna protibolečinska zdravila, ob tem pa nimajo stranskih učinkov. Mark Blumenthal, ustanovitelj Ameriškega botaničnega sveta (neprofitne organizacije, ki raziskuje rastlinje), je v dveh raziskavah dokazal, da snovi iz vražjega kremplja uspešno odpravljajo bolečine v križu. Podobne ugotovitve veljajo za vse vrste revmatskih bolečin, v raziskavah so namreč zdravila (ne prehranska dopolnila) iz vražjega krempeljca primerjali tudi z antirevmatskimi zdravili. V obeh primerih je treba zdravilo jemati več tednov, da doseže poln učinek. Učinki na zmanjšanje bolečin in izboljšanje gibljivosti so bili enaki in to je raziskovalce presenetilo. Obenem so potrdili, da je uživanje zdravila iz vražjega kremplja za bolnike varno. 

Brez stranskih učinkov 

Varnost tako pogosto poudarjamo zato, ker bolniki užijejo veliko zdravil za lajšanje bolečin. Nesteroidna protivnetna zdravila, ki se sicer predpisujejo na recept, a jih je mogoče kupiti tudi brez tega, lahko ob daljšem jemanju (ali večjih količinah) povzročijo zdravstvene zaplete. Primeri zapletov pri bolnikih, ki jih vsako leto opazijo po svetu, kažejo, da lahko ta zdravila povzročijo razjedo na črevesni sluznici oz. prebavilih (največkrat v želodcu in dvanajstniku). Razjeda lahko začne krvaveti, ne da bi bolnik vedel za to. Sledovi krvi v blatu se s prostim očesom velikokrat ne vidijo. Tovrstni zapleti pri nas povzročijo tudi nekaj sto smrti, po svetu pa še veliko več. Zato zdravniki pri teh bolnikih stalno preverjajo krvno sliko, da bi ugotovili, ali so morda slabokrvni. Slabokrvnost je možna posledica krvavitve v črevesju. Poleg tega mnogo bolnikov že zaradi preventive dobi dodatna zdravila, ki naj bi preprečila poškodbe na sluznici črevesja. To pomeni, da jemljejo več zdravil hkrati, zato je njihov organizem še bolj obremenjen. Učinkovina, ki ne bi imela neželenih učinkov, je torej več kot dobrodošla. 

Olajšana prebavila 

Posebno zanimivo je, da snovi iz vražjega krempeljca, ki ublažijo vnetja in bolečino, tudi sicer ugodno vplivajo na prebavila. Veliko ljudi, ki so preizkusili vražji krempeljc, je opazilo, da so težave z običajno napihnjenostjo minile. Enako velja za napenjanje in črevesne pline, s katerimi ima težave mnogo ljudi, zlasti po zaužitju nekaterih vrst hrane. Tako imenovana flatulenca (nabiranje plinov v črevesju) povzroča zelo neprijetne težave, ki jih ljudje najraje zadržijo zase, če je le mogoče. Učinkovine hudičevega kremplja vse to precej izboljšajo. Pomembno je tudi, da uravnavajo apetit, ki so ga oslabila različna obolenja. Z uživanjem hudičevega kremplja je konec tudi teh težav. Telo se ob izboljšani ješčnosti hitreje zdravi, ker ima na voljo vse tiste snovi, ki skrbijo za delovanje imunskega sistema.