Zdravje

Tablete za hujšanje so jo skoraj ubile

T.P.
20. 10. 2013, 21.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Helen Hine (30) iz Bridgewaterja je že večkrat končala v bolnišnici zaradi napadov panike, težav z dihanjem in ledvičnih kamnov. Vzrok je nevarna kombinacija shujševalnih tablet, ki jih je manekenka redno jemala zadnjih sedem let.

Helen je danes nova oseba, dnevi obsedenosti z videzom pa so zanjo že zgodovina.

Tablet se je rešila šele, ko je postala mamica malega Lewisa in se odločila, da se bo zaradi sina povsem spremenila.

Ko je Helen vstopila v svet mode, je nosila oblačila velikosti 36, vendar ni bila zadovoljna s svojim videzom, saj se ji je zdelo, da ni dovolj vitka. Želela je postati znan televizijski obraz, zato se je odločila, da bo tako kot njena vzornica, britanska zvezda Cat Deeley, tudi sama telo izklesala do popolnosti. Takrat je s pomočjo prijatelja, bodibilderja, odkrila tablete za hujšanje. Začela jih je jemati in takoj je opazila učinke; telo se je tako rekoč čez noč začelo spreminjati. Istočasno je začela naporne fizične treninge; maščobne obloge so se topile, mišična masa je rasla, Helen pa se je počutila bolje kot kdajkoli.

»Spoznala sem, da je moje življenje zaradi sina dragoceno in da ga bom izgubila, če bom tako nadaljevala. To me je streznilo.«

Toda evforija ni trajala dolgo. Že po nekaj tednih je Helen sredi vožnje doživela prvi napad panike, ki ga je povzročil koktajl tablet. Srčni utrip ji je ponorel, začela se je dušiti. Takrat je prvič končala v bolnišnici.

Hudi napadi panike

»Zdravniki so mi povedali, da je moj utrip v mirnem stanju 280 impulzov na minuto. Opozorili so me, da moram takoj nehati jemati tablete za hujšanje, saj so začele ogrožati moje življenje. Čeprav sem se resnično ustrašila, pa sem jih čez nekaj mesecev spet začela jemati. Znova so se mi namreč začeli kopičiti kilogrami in mi uničevati samozavest,« se spominja Helen. Tako je nadaljevanja jemanje tablet, obsedenost z vitkostjo pa je trajala vse do letos. Posledice so postajale vse resnejše. Imela je hude napade panike, med katerimi je mislila, da bo umrla, večkrat pa je morala v bolnišnico tudi zaradi težav z ledvičnimi kamni. Najhuje je bilo na počitnicah v Egiptu, kjer je zaradi vrtoglavice padla s postelje in ni zbrala dovolj moči, da bi vstala.

Leta 2009 je rodila sina Lewisa ter za kratek čas prenehala jemati tablete. Povsem pa se jim je odpovedala šele letos, ko se je dokončno odločila, da zaradi sina spremeni svoje življenje na bolje.