Zdravje

Najpogostejše vrste masaž

Sašo Avramovič
20. 10. 2013, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po teoriji sodeč pomeni masaža izmenjavo dotika med dlanmi in telesom, spada pa med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja. Vrst masaž je veliko, nekaj pa vam jih tudi predstavljamo.

Thinkstock
Švedsko masažo pri nas poznamo kot klasično masažo.

Vsi vemo, da prinaša masaža številne koristi. Med drugim nas poživlja pa tudi pomirja, odpravlja napetost, preganja težave z nespečnostjo in ne nazadnje sprošča boleče mišice. Poznamo raznovrstne masaže, naštejmo pa tiste, ki so najpogostejše.

Masaža spada med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja.

Mednje zagotovo spada aromaterapija, ki je ena izmed oblik klasične masažne tehnike z uporabo masažnih olj. Pri tovrstni masaži se uporabljajo eterična olja rastlin. S temi povečamo zdravilne učinke in dosežemo občutek sprostitve. Olja zelo ugodno vplivajo na kožo. Aromaterapija je tako v osnovi sproščujoča masaža.

Med pogoste oblike masaž spada tudi švedska masaža. Pri nas to tehniko poznamo tudi kot klasično masažo. Odlično zmanjšuje napetost v mišicah, tako da se v osnovi uporablja za sprostitev, obnovitev energije pa tudi po poškodbah. Ta vrsta masaže vključuje mehke in dolge poteze skupaj z gnetenjem in lahkotnimi ritmičnimi udarci.

Masaža nas pomirja, odpravlja napetost, preganja težave z nespečnostjo in sprošča boleče mišice.

Športno masažo so razvili z namenom, da bi lajšali bolečine v mišicah, ki  uporabljamo pri različnih športih. Športna masaža vključuje različne pristope ter se izvaja pred športnimi dejavnostmi oz. dogodki, med njimi in po njih. Lahko jo uporabljamo za izboljšanje fleksibilnosti in preprečevanje poškodb. Odlična je za sprostitev mišične napetosti, pomaga pa tudi pri celjenju po športnih poškodbah.

Refleksomasaža temelji na pritisku refleksnih točk na stopalih in rokah.

Ena izmed pogostejših je tudi masaža shiatsu. Shiatsu na Japonskem pomeni »pritisk s prsti«. Pri tej masaži terapevt uporablja raznovrstne ritmične pritiske na določene točke telesa. To so akupresurne točke. Zagovorniki shiatsuja trdijo, da lahko pomaga pri lajšanju oz. odpravljanju blokad na akupresurnih točkah.

Še ene vrste masaže se dotaknimo, to je refleksologija oz. refleksomasaža. Gre za masažo, ki temelji na pritisku refleksnih točk na stopalih, kjer se nahaja na tisoče bioelektričnih živčnih končičev. Ponekod to tehniko izvajajo tudi na rokah. Pritisk na določeno točko sproži odziv v ustreznem delu telesa, zato pravijo tudi, da se z refleksologijo vzpostavlja zveza med umom in telesom.