Zdravje

Vzroki za inkontinenco in prvi znaki

Arhiv
21. 9. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Spol, starost, število porodov, čezmerna telesna teža, težko fizično delo, kroničen kašelj, operacija prostate pri moških, poškodbe, hormonske motnje – pomanjkanje estrogena v menopavzi, druge bolezni.

Pri inkontinenci po porodu se pojavi ohlapnost stene nožnice in povešenost mehurja. Pojavi se lahko po porodu ali več zaporednih porodih. Vzrok je lahko čezmerna telesna teža v nosečnosti, mehanske poškodbe ob porodu, dednost (tudi mami je uhajal urin). Prvi znaki so kapljice, ki se pojavijo, ko kihnemo, se zasmejimo ali stečemo za avtobusom.

Na začetku imamo po navadi opravičila (dolgo nisem šel na stranišče, morda imam vnet mehur), ker si ne upamo priznati, da se to dogaja nam, ki smo še mladi. V zadnjem stadiju pa ne kaplja več, temveč curlja in teče brez naše volje in hotenja. Mokri smo podnevi in ponoči, v mirovanju ali ležanju, a to lahko preprečimo. Posvetujmo se s svojim zdravnikom ali ginekologom, ki bosta opravila preiskave in nam svetovala zdravljenje.

Ob prvih kapljicah lahko že sami poiščemo morebitne vzroke (vnetje, operacija, porod ...) in se napotimo na pregled ter pogovor k zdravniku. To ni sramota, je bolezen kot vse druge. Pomembno je tudi krepiti mišice medeničnega dna, ker te zapirajo izhod treh odprtin – sečnice, vagine in anusa. Pravilna krepitev teh mišic je pogoj za uspeh: številnim ljudem omogoči ponoven nadzor nad delovanjem sečnega mehurja. Kdor svojega življenja ni več prisiljen organizirati glede na lokacijo stranišč, lahko živi bolj svobodno in si s tem pribori nazaj del izgubljene kakovosti življenja.