Zdravje

Spolna moč ne poide kar tako...

Dr. Tich
21. 9. 2013, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V glavnem se ljudje sprijaznijo z dejstvom, da začne libido upadati. Kaj pa, če to ni dejstvo? Res je, da z leti libido upada, a je za to v glavnem kriv naš način življenja. Stres, nizka samozavest, nepravilna prehrana, alkohol in cigarete so glavni sovražniki spolne moči. Ti vplivajo tako na moške kot ženske.

Že majhna sprememba življenjskega sloga ima lahko velik vpliv na spolno moč.

A vendar lahko naredimo marsikaj, da na popolnoma naraven način spodbudimo našo spolno moč in dvignemo poželenje.

Alkohol
Kozarček vina sicer ne more škoditi in lahko celo pripomore k razpoloženju, prevelika količina alkohola, še posebej če oseba pije pogosto, pa lahko povsem uniči libido. Poleg tega otopi čute, zmanjšuje užitek in lahko popolnoma onemogoči orgazem.

Afrodiziaki
O afrodiziakih sem že veliko povedal, a spet poudarjam, da jih nima smisla iskati v živalskih krempljih, rogovih in tako naprej. Če že, se skrivajo v rastlinski prehrani. Prav nihče še ni uspel dokazati, da je uspel izdelati učinkovit ljubezenski napoj. Vsekakor pa obstajajo živila, ki vsebujejo snovi, povezane s spolno močjo. Ostrige vsebujejo veliko cinka, ki vpliva na spolno moč, potem je tu korenček, čokolada, tudi zelena.

Johimbin
Je izvleček iz skorje drevesa pausinystlia yohimbe, ki raste v tropski zahodni Afriki in Kongu. Je alfa adrenergični antagonist, ki povečuje genitalni pretok in povečuje spolno občutljivost in željo po spolnosti. Johimbin se lahko uporablja kot zeliščni afrodiziak ali pa celo kot predpisano zdravilo za moške.

Gingko
Ginko je zelišče, ki se uporablja za izboljšanje prekrvavitve možganov oziroma preprečevanje možganske kapi. V Ameriki so opravili raziskavo in dokazali, da 240 mg ekstrakta na dan v 78 odstotkih pomaga moškim, ki imajo težave z erekcijo.

Kajenje
Cigarete niso le morilci za telo, ampak imajo izjemen vpliv tudi na libido. Tako moški kot ženske so povedali, da so čutili precej povečan libido, ko so nehali kaditi.

Telovadba
Skoraj ni večjega afrodiziaka kot telovadba, če ne pretiravamo. Poveča prekrvavitev, dviguje nivoje energije in povečuje samozavest.

Pravilno prehranjevanje
Sadje in zelenjava preprosto morata biti del vsakdanjega jedilnika, še posebej če govorimo o organsko pridelani hrani. Strokovnjaki priporočajo od šest do devet kosov sadja in zelenjave na dan. Znanstveniki se še zmeraj prepirajo o tem ali so vitamini v tabletah učinkoviti ali ne, tako da je vsekakor pametno poseči po kakšnem koščku sadja. Poleg tega nekateri sadeži že zaradi oblike in vonja dvigujejo libido.

Masaža
Masaža dela čudeže za telo, če pa je malo žgečkljiva, potem vsekakor ne more škoditi spolni energiji. A bodite previdni, saj je masiranje cela umetnost, in če se je lotimo napačno, lahko naredimo več škode kot koristi – s seksualnega vidika, seveda.

Stres
O stresu in njegovem vplivu na libido sem prav tako že precej pisal. In največja težava je, da se v mnogih primerih sploh ne zavedamo, da smo pod stresom. Poleg tega se stresa ni preprosto znebiti, vsekakor pa je najslabša možnost alkohol. 

Nikakor ne verjemite, da je pomanjkanje libida izključno posledica starosti. Že rahla sprememba življenjskega sloga lahko ima izjemen vpliv na spolno moč. Verjemite, da ta ne poide kar tako.