Zdravje

Kako se znebiti nevarnih virusov

Arhiv
16. 9. 2013, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ste danes uporabili dvigalo ali tekoče stopnice, ste si sposodili svinčnik, kupili kavo iz kavomata? Potem ste najverjetneje že prišli v stik z bakterijami in virusi, ki povzročajo prenosljive bolezni umazanih rok. Pravzaprav so nekateri javni prostori, ki se zdijo na prvi pogled povsem nedolžni, najbolj umazani, saj se le redko očistijo in so zato odlični gostitelji patogenih mikrobov.

Najbolj umazana so otroška igrišča

Strokovnjaki ameriške univerze v Arizoni so testirali 800 javnih površin in našli smrtno nevarne bakterije na petini vseh površin, tudi v nakupovalnih središčih, pisarnah, vrtcih in na letališčih. Raziskovalci so na javnih prostorih iskali tudi sledove proteinov, iztrebkov, krvi, sline in urina, ki vsebujejo zdravju nevarne mikrobe. Njihovi izsledki so sprožili zgražanje, saj so največ mikrobov našli na otroškem igrišču, kjer je bilo več kot 44 odstotkov površin okuženih s telesnimi tekočinami.

10 najbolj okuženih javnih površin
Otroško igrišče pa ni edini javni prostor, po uporabi katerega bi si morali obvezno umiti roke. Nevarni virusi in bakterije prežijo na vas tudi na številnih drugih površinah:

– otroško igrišče,
– avtobusna postajališča (držala za roke),
– javna stranišča (v nakupovalnih središčih ipd.),
– držala nakupovalnih vozičkov,
– držala na tekočih stopnicah in ograjah,
– naslonjala stolov in stoli na železniških postajah, v avtobusnih čakalnicah,
– gumbi na avtomatih za hrano in pijačo ter bankomatih,
– pisala in pulti v javnih prostorih: bankah, trgovinah, poštah,
– telefoni, ki jih uporablja več uporabnikov,
– gumbi v dvigalih.
 
Roke si umijte po prebiranju jedilnega lista!
Ameriška revija za preventivo pa je objavila še seznam osmih na videz povsem čistih javnih površin, kjer so našli največ bakterij:
1. Jedilni listi in ceniki v gostinskih lokalih. Takoj po predaji jedilnega lista oziroma ko odložite cenik, je čas, da si roke umijete ali razkužite, še preden zaužijete hrano ali pijačo.

2. Okrasne rezine sadežev na robu kozarcev za pijačo. Po študiji iz leta 2007 je skoraj 70 odstotkov limoninih rezin na robovih kozarcev s pijačo, ki so jo stregli v restavracijah, vsebovalo patogene mikroorganizme, ki povzročajo bolezni, med drugim celo nevarno E. coli in druge fekalne bakterije.

3. Embalaže in držala za sol, poper, kečap, ki se pogosto izmenjujejo med gosti in so slabo očiščene.


4. Kljuke na vratih, še posebno v toaletnih prostorih. Nekateri ljudje si po uporabi javnega stranišča roke umijejo, morda niti ne dovolj dobro, drugi pa sploh ne. Pri zapuščanju sanitarij vrata odprite s komolcem ali s papirnato brisačo.

5. Dozirniki za milo. Še posebej problematični so tisti dozirniki, pri katerih se milo vlije na vrhu. Tolažilno pa je dejstvo, da so zatesnjeni dozirniki za ponovno uporabo, kakršni so na voljo v javnih sanitarijah, varni.

6. Nakupovalni vozički v trgovinah. Na ročajih nakupovalnih vozičkov je bakterij celo več kot na javnih straniščih!

7. Sanitarije na letalih. Raziskovalci so v letalski toaletni kabini našli bakterije E. coli na pipi, kljuki straniščnih vrat in drugih površinah, ki se jih uporabniki dotikajo, tudi na stenah in umivalnikih.

8. Čakalnice v zdravstvenih domovih. Navsezadnje gre za prostore, v katerih se zadržuje množica bolnih ljudi in je pričakovati, da je tudi nevarnih organizmov v zdravstvenih domovih veliko.