Zdravje

Moški v 110 letih zrasli za enajst centimetrov

STA / S.R.
2. 9. 2013, 14.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Povprečna višina evropskega moškega se je med letoma 1870 in 1980 povečala za enajst centimetrov. To presenetljivo spremembo pripisujejo predvsem boljšemu zdravju, dodajajo znanstveniki v študiji, ki jo je objavila založba Oxford Economic Press.

Thinkstock

Podatke o višini mladih moških, starih približno 21 let, so zbirali iz vojaških, zdravniških in drugih evidenc iz petnajstih držav. V deželah severne Evrope se je njihova višina najbolj povečala v obdobju med obema svetovnima vojnama. V južnejših državah Evrope, med katere po definiciji raziskave sodi tudi Francija, pa se je višina najbolj povišala po drugi svetovni vojni.

Thimothy Hatton, profesor ekonomije na angleški univerzi v Essexu in avstralski univerzi v Canberri, komentira, da je bila sprememba "eksplozivna"." Sodeč po podatkih je najpomembnejši vzrok za povečanje višine okolje, v katerem je bilo manj bolezni, medtem ko so imeli dejavniki kot večji dohodek, izobrazba in upadanje števila družinskih članov bolj skromne učinke. Študija je bila objavljena v publikaciji Oxford Economic Papers, ki ga izdaja založba Oxford University Press.

Leta 1980 so bili Nizozemci najvišji moški v vseh petnajstih državah, ki jih je zajela študija. V povprečju so bili visoki 1,83 metra, najnižji pa so bili Portugalci, ki so visoki povprečno 1,73 metra. V študiji so zajeli samo moške, ker je bilo podatkov za ženske v tem obdobju premalo.

Evropejci so po višini v času industrializacije, urbanizacije, pojava antibiotikov in izboljšanega zdravstvenega sistema prehiteli moške iz Afrike, Južne Amerike, in Južne Azije.