Zdravje

Bo kmalu mogoče ozdraviti alergije in astmo?

STA / S.R.
26. 7. 2013, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški znanstveniki so nedavno objavili raziskavo, v kateri poročajo, da so odkrili genetsko povezavo, ki vodi do alergij. Ta je prisotna tudi pri ljudeh, ki trpijo za boleznimi vezivnega tkiva.

Thinkstock

Odkritja so pokazala, da bi lahko ena sama genetska povezava odprla vrata za zdravljenje bolezni, kot so astma, alergije na hrano in ekcemi. Krivec za vrsto alergij naj bi bile mutacije, ki vodijo do nepravilnih signalov s strani proteina TGF-beta. Ko signalizacija tega proteina gre narobe, prihaja do razvoja alergij, je povedala glavna avtorica raziskave, objavljene v znanstveni reviji Science Translational Medicine, Pamela Frischmeyer-Guerrerio, sicer imunologinja.

Raziskovalci so preiskali skupino 58 otrok z Loeys-Dietz sindromom (LDS), ki je bolezen vezivnega tkiva, ki lahko povzroča povečanje aorte in vodi v anevrizme ter je podoben Marfanovemu sindromu.

Znanstveniki so že pred leti opazili, da pacienti z LDS pogosteje trpijo za alergijami kot splošno prebivalstvo. Bolniki z LDS imajo poleg tega še večje stopnje protitelesa imunoglobulin E, ki je sprožilec alergičnih reakcij.

Raziskovalci so sedaj pri otrocih odkrili, da so njihove imunske celice vsebovale nenormalno visoke stopnje proteina SMAD, ki prenaša signale TGF-beta.

Med pacienti, ki se zdravijo z zdravilom proti visokemu krvnemu pritisku losartan, so se stopnje tega proteina zmanjšale, kar mogoče nakazuje na to, da bi lahko zdravilo odprlo pot za zdravljenje alergij.

Znanstveniki trenutno preiskujejo učinke losartana na simptome alergij pri živalih.