Zdravje

Izpuščanje zajtrka je izjemno nevarno

S.R.
25. 7. 2013, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da je zajtrk pomemben obrok, vemo že vsi, sedaj pa prihaja na dan tudi, da je odsotnost zajtrka ne samo nezdrava, temveč celo nevarna.

Thinkstock
Uživanje zajtrka zmanjšuje tudi možnosti za srčni napad.

Najnovejša raziskava je namreč pokazala, da imajo tisti, ki zajtrk velikokrat preskočijo kar 27 odstotkov več možnosti za srčni napad. Logika je preprosta. Tisti, ki ne jedo zajtrka, so kasneje bolj lačni in jedo večje obroke. Raziskave so sicer opravili pri starejših moških, a raziskovalci s Harvarda pravijo, da ni razloga, da podatki ne bi veljali tudi za ostale ljudi.

Sicer so v preteklosti izpuščanje zajtrka že povezali z debelostjo, visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in drugimi boleznimi, ki mnogokrat vodijo do srčnega napada. Eric Rimm, eden izmed avtorjev najnovejše raziskave pa dodaja, da se v preteklosti nobena študija ni lotila dolgoročnih posledic preskakovanja zajtrka.

Logika za tem odkritjem je precej preprosta. Tisti, ki zajtrka ne jedo so kasneje veliko bolj lačni in kasneje zato pojedo veliko večje obroke. To posledično pomeni, da mora telo v krajšem času prebaviti veliko več kalorij. Velike količine hrane poleg tega tudi zvišujejo nivo sladkorja v krvi, kar dolgoročno vodi do zamašenih žil.

Potrebno je omeniti tudi, da raziskovalci sodelujočih v preiskavi niso spraševali, kaj točno zjutraj jedo, zato tudi niso podali sodbe o tem, ali je masten zajtrk boljši kot noben zajtrk.

Poleg tega niti ne vedo točno, ali je zajtrk koristen za človeka zaradi vsebine ali zaradi časa, v katerem ga zaužijemo. Večina je mnenja, da je pomembno oboje. Andrew Odegaard z Univerze v Minnesoti, ki proučuje povezave med odsotnostjo zajtrka in boleznimi še dodaja, da tisti ljudje, ki zjutraj jedo po pravilu tudi sicer je do bolj zdravo.

Sicer je bila raziskava zgolj opazovalne narave in ni bila zasnovana za ugotavljanje vzrokov in posledic. A tovrstne študije kljub temu lahko razkrivajo nevarnosti za zdravje. V raziskavo so leta 1992 vključili skoraj 27.000 moških. Okoli 13 odstotkov jih je povedalo, da redno izpuščajo zajtrk. Sicer so bili vsi vključeni v raziskavo takšni ali drugačni zdravstveni profesionalci (od zdravnikov do veterinarjev) in so bili stari vsaj 45 let. Skozi naslednjih 16 let je 1.527 moških doživelo lažji ali težji srčni napad. 171 izmed teh moških je bilo tistih, ki so redno preskakovali zajtrk. Z drugimi besedami, sedem odstotkov moških, ki so izpuščali zajtrk je doživelo srčne napade. Pri moških ki so zajtrk jedli redno, je napade doživelo šest odstotkov. Skupaj z drugimi faktorji, kot so kajenje in sladkorna bolezen so raziskovalci izračunali, da imajo tisti, ki zajtrka ne jedo kar 27 odstotkov večje možnosti za srčni napad. 

Sporočilo študije pa je pravzaprav zelo preprosto in ga praktično že vsi poznamo: zajtrk je najpomembnejši obrok dneva.