Zdravje

So rešitev nevtralni cigaretni zavojčki?

STA / S.R.
23. 7. 2013, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nevtralni cigaretni zavojčki brez logotipov proizvajalcev veliko manj napeljujejo h kajenju kot običajne škatlice, kaže avstralska študija.

Reuters
Fotografija je simbolična.

V Avstraliji so nevtralno embalažo za cigarete vpeljali konec lanskega leta, kadilci pa so priznali, da so nove škatlice precej manj vabljive. V študiji, ki jo je povzel nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), so sodelovali kadilci z območij, kjer so v prehodnem obdobju prodajali tako konvencionalne zavojčke cigaret kot tudi novo embalažo olivno zelene barve z velikimi opozorilnimi znaki.

Rezultati so pokazali, da so v primerjavi s kadilci, ki so kupovali običajne zavojčke cigaret, kadilci cigaret iz enotne embalaže svoje cigarete smatrali za manj kakovostne, pogosteje pa so jih tudi ocenili za manj zadovoljujoče kot pred letom dni.

Prav tako so raziskovalci ugotovili, da je pri kadilcih cigaret iz manj privlačne embalaže verjetnost, da bodo vsaj enkrat na dan pomislili na opustitev kajenja, večja kot pri njihovih kolegih, ki kadijo iz "običajne" embalaže.

Opustitev kajenja je prva skupina kadilcev tudi postavila višje na lestvici svojih življenjskih prioritet, kadilci, katerih razvada je prihajala iz enotne škatlice, pa so tudi bolj podpirali novo avstralsko politiko kot ostali.

Sicer pa študija ni pokazala, da bi manj privlačna embalaža na kratek rok spremenila namene kadilcev, prav tako pa ni vplivala na razmišljanje o škodi, ki jo kajenje povzroča zdravju kadilca ali njegove okolice.