Zdravje

Zdravega sončenja ni!

T. P.
22. 6. 2013, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Močno poletno sonce, ki si ga vse leto tako želimo, je vir za nastajanje vitamina D, hkrati pa je lahko vzrok za hude bolezni.

Thinkstock
Z glavo na sonce

Kako torej najti neko srednjo pot, kompromis, ki bo zadovoljil naše želje in varoval zdravje? Zdravniki, predvsem specialisti za kožne bolezni, že precej let opozarjajo, da zdravega sončenja ni. Enako velja za morda manj glasne okuliste, ki zatrjujejo, da moramo tako kot na kožo paziti na oči.

Kadar smo na počitnicah, v službi, na njivi, v gozdu, kjerkoli, kjer nas lahko dosežejo sončni žarki v času, ko so najnevarnejši, torej od 10. ure dopoldne do 16. ali 17. ure popoldne ali celo še pozneje, se je treba dobro namazati z zaščitno kremo. Krema za zaščito pred soncem mora imeti visok zaščitni faktor, najmanj 30 ali več. Tisto, da 15 zadostuje, raje pozabite, posebej če ste mlečne polti. Kar pa ne pomeni, da ljudem, ki zlahka porjavijo in jih sonce ne opeče, ne grozi nevarnost. Prav tako morajo biti previdni, čeprav so manj občutljivi.

Raje preveč kot premalo kreme.

Ena od temeljnih napak, ki jih večina ljudi dela pri mazanju z zaščitno kremo (poleg tega, da kupijo tako s prenizkim faktorjem), je, da se namažejo premalo. Namazati se je treba kar na debelo. Za teden dni je ena povprečno velika zaščitna krema komaj dovolj za enega odraslega človeka. Vsakič, ko pridemo iz vode, se je treba ponovno namazati. Če nam je ostala krema še od lanskega leta, je treba vedeti, da je za 50 odstotkov manj učinkovita, kot je bila ob nakupu. Zato jo porabimo najprej in nanašajmo še debelejšo plast. Posebej kaže opozoriti na zaščito otrok. Ti so neugnani, voda jih privlači, zato je zelo pogost prizor, ko skupaj tičijo v nizki vodi in nekaj iščejo, gradijo, se igrajo in vidno uživajo. Otroka je treba zato še bolj temeljito zavarovati z majico, na glavi naj ima pokrivalo, ki bo spredaj varovalo tudi oči, na očeh mora imeti obvezno sončna očala (otrokovim očem sonce najbolj škoduje in največ škode je narejene, ker odrasli otrokom ne nadenejo  sončnih očal), kljub vsem tem ukrepom pa mora biti še temeljito namazan z zaščitno kremo. 

Sonce nas doseže tudi v senci

Če je le mogoče, smo v času največje nevarnosti, torej med 10. in 17. uro, vsi, odrasli in otroci, v globoki senci. Tudi tam nas sonce lahko doseže, vendar nas ne bo opeklo. To pomeni, da je treba biti zaščiten z vsemi omenjenimi pripomočki, tudi če smo v senci. 

Primerno se zavarujte

Nobenega razloga ni, da v poletju in dopustu ob morju ali kjerkoli drugje zaradi previdnosti ne bi mogli uživati. Samo primerno se je treba zavarovati in pri tem ne pozabiti, da potrebujejo posebno pozornost otroci in starejši ljudje.