Zdravje

To lahko vodi v resno bolezen

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic
10. 6. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Človeško telo potrebuje določeno količino vitaminov, mineralov in encimov za vsakodnevno pravilno delovanje in za to, da ostanemo zdravi. Z dobro uravnoteženo prehrano lahko dobi vse vitamine, minerale in encime, ki jih potrebuje.

Simptomi pomanjkanja vitaminov, mineralov in encimov se hitro začnejo kazati na zdravju. Najprej v obliki razdražljivosti in pomanjkanju energije, nato s prebavnimi težavami, ki vodijo v resne bolezni. Ljudje ob določeni težavi radi posežejo po določenem prehranskem dodatku, ki ga za tovrstno težavo priporočajo, največkrat z velikimi oglaševalskimi akcijami. Vedeti pa moramo, da so mnogi pripravki vitaminov, mineralov in encimov sintetično pridelani, naše telo pa ustrezno uporabi le organsko pridelane snovi. Vedno bi se morali najprej vprašati, zakaj je do pomanjkanja določenega vitamina oz. minerala v telesu sploh prišlo. Za ustrezno predelavo in razgradnjo hrane ter za vsrkanje vitaminov in mineralov v celice so potrebni encimi, ki telesu zagotavljajo dobro delovanje tkiv, mišic, kosti in organov.

Encimi so drobni elementi, katalizatorji, ki jih najdemo v vseh celicah vsakega živega organizma ter pospešujejo delovanje telesnih procesov. Nastajajo v telesu (v trebušni slinavki in endokrinih žlezah), veliko encimov vsebujejo levkociti (ki sicer skrbijo za imunsko odpornost), z vnosom surove hrane oz. toplotno neobdelane nad 45 Celzija pa jih dobimo še od zunaj. Kaj se torej zgodi, če ne pojemo dovolj sveže, netoplotno obdelane hrane in če hrane ne žvečimo dovolj dolgo?

Ob simptomih, ki nakazujejo na pomanjkanje encimov – utrujenost po obroku, napihnjenost, driske, zaprtost oz. prebavne težave, ki trajajo dlje časa in ob spremenjeni prehrani ne izzvenijo – testirajte vrednosti vitaminov, mineralov in encimov ter si tako zagotovite točno določena hranila, ki vam jih resnično primanjkuje.

Ker iz prehrane ne dobimo dovolj encimov, začne telo samo pospešeno ustvarjati encime. S tem izčrpava trebušno slinavko (diabetes) in druge endokrine žleze (hormonske težave). Med drugim tako poskrbimo za pomanjkanje levkocitov v krvi (virusne in bakterijske okužbe). Brez encimov je prebava oslabljena. Takrat gre vsa hrana, ki jo pojemo, neprebavljena naprej v debelo črevo, kjer zakisa organizem in ustvarja idealno okolje za razmnožene glivice (kandida) in toksine.

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje mikrohranil so slaba prehrana, alkohol, cigarete, stres, sintetična zdravila, kontracepcija ter kot glavni dejavnik zakisanost telesa. Prvi pogoj za zdravo delovanje telesa je prenehanje uživanja 'slabe' hrane in tekočin, ki v prebavi in presnovi ustvarjajo širjenje 'slabih' organizmov. Poskrbeti moramo za dobro prebavo, pri čemer so nam lahko v veliko pomoč živila, ki vsebujejo klorofil (zelena zelenjava), detox ajurvedska zelišča, bazični prah in nepogrešljivi probiotiki, ki ustvarjajo desnosučno mlečno kislino.

Ne pozabimo, da vitaminski in drugi pripravki nikoli ne smejo biti nadomestilo za vitamine, minerale in encime, ki jih dobimo s svežim sadjem in zelenjavo. Vitamini in minerali morajo za pozitivne učinke delovati skupaj in ne posamezno. Uživanje presne, sveže in nepredelane hrane je za zdravje bistvenega pomena. Nikakor ni vseeno, kje hrano kupujemo. Sadje in zelenjava iz trgovin sta zelo osiromašena, vsebujeta konzervanse in pesticide. Pojdite na tržnico in si privoščite košarico svežih vitaminov, mineralov in encimov, ki bodo poskrbeli za zdravje, dobro počutje in optimalno delovanje telesa.

Vitaminski in drugi pripravki nikoli ne smejo biti nadomestilo za vitamine, minerale in encime, ki jih dobimo s svežim sadjem in zelenjavo.