Zdravje

Izničeni simptomi shizofrenije

J. P.
1. 6. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina mednarodnih raziskovalcev je uspešno odstranila simptome shizofrenije pri miših, potem ko so uspeli manipulirati izraz določenega gena.

Thinkstock
Spodbudni rezultati genske terapije pri miših

Čeprav je shizofrenija že vrsto let ena izmed prevladujočih duševnih motenj, še vedno zgolj bega tako strokovno javnost kot širše množice. V srednjem veku so ljudje s to motnjo veljali za obsedene s hudičem, kar je botrovalo takojšnjem izobčenju, mučenju, izgonu ali še huje.

Za zdaj shizofrenija ni ozdravljiva in ljudje s to motnjo nimajo druge izbire, kot da živijo z njo.

Seveda zdravljenje obstaja – z zdravili je mogoče nadzorovati psihozo, povezano s shizofrenijo, vendar to človeku ne pomaga pri iskanju službe ali učinkoviti v odnosih in pri komunikaciji z bližnjimi.

Vendar nedavne raziskave kažejo dovolj možnosti, da bi bilo mogoče govoriti o opazni omilitvi simptomov shizofrenije, potem ko so raziskovalci ravno te pri odraslih miših izničili s povrnitvijo izraza gena Neuregulina-1 (NRG1) v meje normale.

Ta protein je pomemben pri razvoju možganov, predhodne raziskave pa so pokazale, da očitno obstaja neposredna povezava med visokimi nivoji gena in shizofrenijo.

Znanstveniki so z bioinženiringom pri miših povišali nivoje gena, s čimer so miši postale hiperaktivne, poslabšala pa sta se jim spomin in koncentracija. Ko so nivoje gena uravnali, so prej našteti simptomi, podobni shizofreniji, izginili.

Raziskovalci so pri miših z višjimi nivoji gena zaznali zmanjšano aktivnost kemikalij glutamata in y-aminomaslene kisline, pomembnega inhibitornega živčnega prenašalca v osrednjem živčevju.

S tem v mislih bi bilo mogoče na podoben način omiliti simptome shizofrenije tudi pri ljudeh, zaključujejo raziskovalci.