Zdravje

Razvili cepivo proti rotavirusu

STA / S.R.
14. 5. 2013, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Indijski znanstveniki so danes objavili, da so razvili nizkocenovno cepivo proti rotavirusu, ki lahko povzroča hude driske, in v Indiji zahteva vsako leto življenja okoli 100.000 otrok, po svetu pa okoli 453.000.

Fanlietuvos

Virus je še posebej nevaren za otroke v državah v razvoju, kjer pogosto ni hitro dostopne zdravniške pomoči.

Vsako leto v Indiji v bolnišnice zaradi rotavirusa sprejmejo 884.000 oseb, kar državo stane 72 milijonov dolarjev.

Predstavnik indijskega oddelka za biotehnologijo K. Vijaraghavan je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je cepivo rezultat mednarodnega sodelovanje, potrebno pa je še pridobiti dovoljenje indijske agencije za zdravila. Indijsko cepivo se bo imenovalo rotavac, bo pa potrebno cepljene s tremi odmerki.

"Rezultat je cepivo svetovnega razreda za indijske otroke," je dejal na novinarski konferenci. Dodal je, da je tokrat Indija sodelovala pri vseh stopnjah razvoja cepiva, vse od prvega odkritja, kar je za Indijo po njegovih besedah "velika stvar". Cepivo v obliki sirupa je po besedah Vijaraghavan tudi že pripravljeno za proizvodnja, cena enega odmerka pa je dolar.

Mednarodna farmacevtska giganta GlaxoSmithKline in Merck sicer že proizvajata podobno cepivo, vendar je cena za odmerek približno 18 dolarjev.