Zdravje

POZOR! V Evropi smrtonosen Sarsu podoben virus

sta/rs
10. 5. 2013, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Virus, ki je podoben smrtonosnemu sarsu in je terjal že več življenj, večinoma v Savdski Arabiji, je zajel Francijo.

thnkstock

Francoske zdravstvene oblasti so danes sporočile, da so zabeležili tri nove primere okužbe. Skupno se je sicer s koronavirusom od sredine lanskega leta dokazano okužilo 33 ljudi, umrlo jih je 18.
Najnovejši trije primeri okužbe na severu Francije naj bi bili povezani s 65-letnim moškim, ki je v bolnišnici pristal prejšnji mesec po obisku Dubaja in Savdske Arabije.
Ta moški je bil prvi primer okužbe z virusom v Franciji, od takrat pa so še tri osebe pokazale simptome okužbe - zdravnik, ki je 65-letnika zdravil, pacient, ki je z njim delil sobo, in medicinska sestra. 65-letnik je sicer v resnem, a stabilnem stanju ter se nahaja v karanteni v bolnišnici v mestu Lille.
Medtem sta se tudi v Savdski Arabiji pojavila dva nova primera okužbe. Eden od okuženih je trenutno v stabilnem stanju, drugi pa je že ozdravel, je sporočilo savdsko zdravstveno ministrstvo. Obe novi okužbi sta povezani s širjenjem virusa v neki ustanovi za zdravstveno nego, ki je od začetka meseca vodil v okužbo že 15 ljudi in smrt sedmih.
Človeški koronavirus so prvič odkrili lani pri moškem v Savdski Arabiji, kjer se je sicer pojavila večina okužb. Koronavirus spada v isto skupino kot sars, ki je pred desetimi leti zahteval približno 800 življenj.