Zdravje

Skandinavci najdlje ohranijo dobro zdravje

STA / J.P.
17. 4. 2013, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Življenjska doba Evropejcev je vse daljša, a njihovo zdravje po 65. letu ni nujno dobro, kažejo rezultati raziskave, ki je bila danes predstavljena v Parizu.

V skladu z raziskavo od vseh Evropejcev najdlje živijo Francozi, z najboljšim zdravjem pa se na stara leta lahko pohvalijo Skandinavci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V povprečju moški v EU po 65. letu starosti živijo še 18 let, ženske pa 21,4 leta. Najdaljše življenje sicer lahko pričakujejo prebivalci Francije. Francozi namreč po 65. letu v povprečju živijo še 19,3 leta, Francozinje pa še 23,8 leta.

Razlike znotraj EU so sicer velike; moški v Litvi na primer v povprečju dočakajo 68 let, na Švedskem pa je pričakovana življenjska doba daljša za 11,9 leta.

A Francija kljub dolgi življenjski dobi ne prednjači pred drugimi državami, ko gre za zdravje njenih prebivalcev v zrelih letih. Z dobrim zdravjem se lahko pohvalijo Švedinje in Norvežanke, ki so relativno zdrave do približno 80. leta. Španke in Francozinje so medtem v povprečju zdrave do okoli 74. leta starosti.

Slovakinje ohranijo dobro zdravje do 53. leta, ženske na Malti pa do 70. leta starosti. Medtem ko moški na Slovaškem ostanejo zdravi do starosti 52 let, jih Švedi presežejo za 19 relativno zdravih let.

Rezultate raziskave je predstavil direktor francoskega nacionalnega inštituta za zdravje in medicinske raziskave Jean-Marie Robine.