Zdravje

Prepoved kajenja preprečila 10.000 smrti

STA / S.R.
28. 3. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župan New Yorka Michael Bloomberg je v sredo obiskal gostilno, katere lastnik je bil sprva med najglasnejšimi nasprotniki prepovedi kajenja v barih in restavracijah.

NyDailyNews
Prepoved kajenja je zelo uspešna.

Bloomberg je ob deseti obletnici prepoved razglasil za uspešno na vseh ravneh. Zatrdil je, da je bila prepoved ena najboljših stvari, ki so se lahko zgodile mestu, vse črnoglede napovedi o padcu turizma in obiska lokalov pa so se izkazale za napačne.

Lastnik lokala Old Town Bar Gerard Meagher je povedal, da se njegova pričakovanja o padcu prometa niso uresničila. Nasprotno, obisk se je celo povečal, ker nihče več ne kadi, pa je lokal tudi manj umazan.

Župan je povedal, da se je promet v gostinstvu in turizmu v zadnjih desetih letih v mestu povečal za 50 odstotkov. Prepoved je preprečila 10.000 smrtnih primerov zaradi kajenja, življenjska doba Newyorčanov pa je z 80,9 leta tri leta daljša od povprečja ZDA.

"Ljudje zdaj še raje hodijo ven, ker jim ni treba prenašati cigaretnega dima," je dejal župan in poudaril, da je za New Yorkom podobno prepoved sprejelo še 500 drugih ameriških mest.